
Van der Plas veegt vloer aan met 'witteboordenoverheid'
De 'witteboordenoverheid': een overheid waar geen praktische vakmensen meer in voorkomen maar slechts technocraten in stropdassen. Een beetje zoals onze eigen overheid dus. Voor BBB-leider Caroline van der Plas is het genoeg geweest.
Als gevolg van die witteboordenoverheid verdwijnen buslijnen, brievenbussen, huisartsen en banken uit bijvoorbeeld kleine dorpskernen. "De witteboordenoverheid werkt voor mensen die zich net zo makkelijk in Den Haag aanpassen, als in Brussel, New York of Sjanghai. Maar niet voor mensen die zich alleen thuis voelen in Lattrop-Breklenkamp in Twente, Sluis in Zeeland, Kanaleneiland in Utrecht of de Rivierenwijk in Deventer", zo zegt Van der Plas in haar HJ Schoo-lezing van gisteren in de Rode Hoed in Amsterdam.
Nogal logisch dat bewoners van deze plaatsen zich niet gezien of gehoord voelen. En wat nog het ergste is: ook worden zij volgens haar weggelachen of -gehoond voor de meningen die zij hebben of de programma's die zij bekijken. "Een bij veel Nederlanders populair programma als Vandaag Inside, dat seizoen op seizoen de hoogste kijkcijfers haalt, wordt neergezet als voetbalkantine-tv. Alsof het allemaal pruttel-tv is voor lallend volk dat nergens verstand van heeft."
Gelukkig gaat de BBB (met Mona Keijzer voorop) de boel redden en gaat Vadertje Staat zich weer als buurman opstellen. Daarvoor heeft de partij vier speerpunten. Allereerst "goede bereikbaarheid voor iedereen en toegang tot essentiële voorzieningen". Daarnaast moet er ruimte komen voor de maakindustrie en familiebedrijven. Ook moet Nederland de "strategische en maatschappelijke waarde" van voedselproductie omarmen. Verder wil de BBB "verantwoordelijk, bescheiden, integer en empathisch leiderschap".
{{comment.text}}