Van der Steur hield info achter voor Kamer
Binnenland

Van der Steur hield info achter voor Kamer.

Ard van der Steur heeft als Tweede Kamerlid informatie over de Teevendeal achtergehouden. Dat staat in het vandaag verschenen boek De rekening voor Rutte van verslaggever Bas Haan.

In het boek wordt volgens de Volkskrant een geheime e-mail aangehaald waaruit blijkt dat op aandringen van VVD-Kamerlid Van der Steur belangrijke informatie uit concept-antwoorden op Kamervragen over de Teevendeal werd geschrapt.

Opstelten wilde voor het eerst een hoger bedrag van de deal noemen dan altijd aan de Kamer was gemeld, maar Van der Steur wees op de risico's. Hij kwalificeerde Opsteltens voornemen in de kantlijn als 'zeer kwetsbaar'. Voorts voorzag hij de tekst van een reeks andere kwalificaties: 'weghalen, nodigt onnodig uit tot discussie', 'dit is zeer riskant', 'dit levert gedonder op, aanpassen', 'deze passage roept veel vragen op', 'niet vergeten weg te halen' en 'zo niet zeggen'.

Fred Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugsbaron Cees H. Veel informatie bleek lang zoek, maar werd uiteindelijk toch gevonden. De kwestie leidde in 2015 tot het aftreden van Ivo Opstelten en Fred Teeven, de bewindslieden van Veiligheid en Justitie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →