Van der Steur wil onderzoek ex-politiechef Bouman
Binnenland

Van der Steur wil onderzoek ex-politiechef Bouman.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) kondigt waarschijnlijk morgen aan dat er een groot onafhankelijk onderzoek komt naar de rol die Gerard Bouman - ex-corpschef van de Nationale Politie - heeft gespeeld bij besluiten van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

De aanleiding hiervoor is volgens het NRC de uitkomst van een onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie naar de bestedingen van de COR. Het afgelopen jaar beschikte de COR over een budget van 1,6 miljoen euro, maar uit onderzoek bleek dat veel van de uitgavenĀ 'onrechtmatig en ondoelmatig' waren.

Besluitvorming over reorganisatie besmet

"Uit de nieuwe gegevens ontstaat het vermoeden dat de besluitvorming over de reorganisatie is besmet", aldus Jan Struijs, voorzitter van de grootste politievakbond NPB. "Hoe kan hetĀ 
dat de top van politie en justitie instemden met de inrichtingsplannen van de Nationale Politie terwijl externe deskundigen, de vakbonden en ook de COR waarschuwden dat de reorganisatie niet goed ging?".

Aangifte tegen voorzitter COR

Hoe werd de besluitvorming dan besmet? Het idee is ontstaan dat Bouman met een grote som geld de COR heeft omgekocht. De huidige korpschef Erik Akerboom deed al eerder aangifte tegen de inmiddels opgestapte voorzitter van de COR, Frank Giltay. Hij zou met geld smijten, terwijl Bouman ervan op de hoogte was en niets deed.

Alle artikelen geladen. Overzicht →