Van der Wal: 'Geen geld voor stikstofplannen provincies'

Van der Wal: 'Geen geld voor stikstofplannen provincies' 

28 augustus 2023 - 09:41

LOL. Eerst worden provincies door het kabinet gedwongen om met een plan te komen om stikstof te reduceren, kómen ze met een plan, is dat plan zogenaamd "te duur"...

Het staat er echt, in De Telegraaf. Op dit moment komen de provincies samen uit op een bedrag van ruim 58 miljard euro dat hiervoor nodig zou zijn, maar Van der Wal heeft haar rekenmachine erbij gepakt en ze is tot de conclusie gekomen dat dat bedrag niet realistisch is.

"24,3 miljard euro is momenteel bepaald als het fondsbedrag. Als dat gaat veranderen, zal het niet naar boven worden bijgesteld gezien onze financiële positie: je zult eerder terug moeten. Daarbij geldt: hoe scherper de keuzes, hoe lager het bedrag op het bonnetje", aldus Van der Wal.

Toch heeft ze de hoop niet opgegeven om haar aanpak door te zetten. En bovendien heeft ze nog een stok achter de deur: "Als we de stikstofproblematiek niet oplossen zie ik twee risico’s: de eerste is dat Brussel het overneemt. Dat is een reëel risico. Het tweede is de economische schade voor Nederland. Wij kunnen nu al geen uitbreidingen voor het stroomnet vergunnen, simpelweg omdat er geen stikstofruimte is."

Nog zoiets moois: we moeten vergroenen, maar er is geen ruimte op het stroomnet en dat komt door stikstof. We kunnen geen woningen bouwen, want stikstof. Geen wegen aanleggen, want stikstof. Misschien moeten we dat stikstof eens een beetje loslaten. Ideetje hoor. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml