Van der Wal: 'Tijd nemen om zorgvuldig stikstofplan te bedenken'

Van der Wal: 'Tijd nemen om zorgvuldig stikstofplan te bedenken' 

04 november 2022 - 12:56

Christianne van der Wal is onze minister van Natuur en Stikstof, een post waar zoveel om te doen is, maar dat geldt ook voor haar werk als minister. Zo presenteerde ze een inmiddels berucht kaartje van emissiereductie per gebied in Nederland en stonden boze boeren bij haar aan de deur. Hoe vindt ze zelf dat het gaat?

"Het kaartje zegt niks over aantal boeren of aantal dieren per gebied. Sommige boeren zijn via google maps in gaan zoomen op zo'n gebied en zagen dat hun boerderij in een gebied lag dat 72 procent moest reduceren en dachten 'dat moet ik dan ook', maar zo werkt het niet", probeert Van der Wal in gesprek met Rutger Castricum een misverstand uit de lucht te halen.

Uiteindelijk heeft ze excuses aangeboden, maar daar was wel een mediator als Remkes voor nodig. Is zijn aanstelling niet pijnlijk? "Zo zie ik dat totaal niet. Het land stond met brandende hooibalen en asbest letterlijk in brand. Toen heeft de Kamer gevraagd om een onafhankelijk gespreksleider."

Toch is er ook kritiek dat ze wel erg lang de tijd neemt voordat ze met een concreet plan komt: "We hebben dit probleem twintig jaar lang genegeerd. Nu ligt er een advies en zeg ik geef me even drie weken om een plan te maken en dat is dan te langzaam? Rutger: dat moet wel een daadkrachtig plan zijn, maar daar kunnen we misschien na de afgelopen vier maanden niet van op aan. Je mag toch kritisch zijn? "Drie weken de tijd nemen om zorgvuldig plan te bedenken, is ook daadkracht."

Kijk hier naar de hele aflevering van De Klimaatkar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml