Van Mark Rutte win je het niet

Van Mark Rutte win je het niet 

01 oktober 2021 - 12:08

Het is een glas plas was, die inmiddels 198 dagen geduurd heeft om te eindigen bij het begin: Rutte III. Weggestuurd omdat ze de eigen burgers kapot gemaakt hebben, terug gestemd omdat solidariteit ophoudt bij de eigen portemonnee, met nota bene twee politici die allebei in demissionaire staat een motie van afkeuring hebben gekregen en er toch in vol ornaat staan om door te gaan als Rutte IV: Sigrid Kaag en the man himself Mark Rutte, VVD’s hoop in bange dagen, de eeuwige rots in de branding die van geen wijken weet.

Je zou maar slachtoffer van de toeslagenaffaire zijn en al 198 dagen de tv aandoen – als je die nog hebt. Niet alleen in de steek gelaten door je eigen politici, maar dag in dag uit bevestigd zien dat ook je eigen medeburgers je hebben laten zitten. Ontmaskerd als de poppenspelers van het kwaad, maar desondanks terug gestemd door Nederland. Met dank aan de staatsomroep en journalisten die dromen van een voorlichterscarrière.

198 dagen weigeren om samen te werken, 198 dagen alleen maar denken aan de beeldvorming, 198 dagen partijen uitsluiten, 198 dagen politiek op de persoonlijke millimeter bedrijven: dat kan alleen als je betaald wordt van belastinggeld. Normale mensen zouden allang ontslagen zijn na 198 dagen ‘nadenken’ en ‘overleggen’ om vervolgens eureka-roepend terug te keren bij de exacte startpositie.

198 dagen de ouders van de toeslagenaffaire niet compenseren. 198 dagen de zorgmedewerkers wegzetten met applaus in plaats van met een fatsoenlijk inkomen. 198 dagen om een totalitaire staat in te voeren waarin we alleen nog met een reinheidsverklaring een sociaal leven buiten de deur mogen hebben. 198 dagen poeha over nieuw leiderschap. 198 dagen roepen om verandering. 198 dagen die verlengd gaan worden tot de volgende plas. 198 dagen die tot niets nieuws geleid hebben; je hoeft je als politicus niet af te vragen waarom je niet vertrouwd wordt door stemgerechtigde burgers.

Je mag hopen dat Sigrid Kaag de afgelopen 198 dagen tenminste één ding geleerd heeft: van Mark Rutte win je het niet. Nu niet, toen niet en bij nieuwe verkiezingen ook niet. Ooit zullen afstudeerscripties en promotie-onderzoeken geschreven worden over de communicatievaardigheden, -methoden en -tactieken van Mark Rutte. Iedereen blust uit in zijn nabijheid, terwijl de man van 1.93m recht overeind blijft staan. Soms zwaait ie een beetje van links naar rechts, maar nooit buigt laat staan breekt hij. Wat je ook van de man of zijn politiek vindt: het is onwaarschijnlijk knap dat Mark Rutte, die de afgelopen 198 dagen tot op zijn enkels afgezaagd leek te zijn, een dezer dagen zijn vierde kabinet zal presenteren.

Dan kun je blaten over nieuw leiderschap wat je wilt, hautain beweren dat D66 inhoudelijk onderhandelen verkiest boven nieuwe verkiezingen ‘omdat de samenleving daar recht op heeft’, wij, mensen die 198 dagen wél gewerkt hebben om de extra hoge (gas)rekeningen te betalen, weten wel beter. Er komen geen nieuwe verkiezingen omdat de enige die daar beter van zou worden de partij van Mark Rutte is. Er komen geen nieuwe verkiezingen omdat geen enkele Haagse partij dat wil laten gebeuren. Met je nieuwe leiderschap.

Glas. Plas. Was. Waarbij de enige vraag is: houdt Rutte IV meer of minder dan 198 dagen stand?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.