Van Nieuwkerk een angstzaaier? Complete bullsh*t!

Van Nieuwkerk een angstzaaier? Complete bullsh*t! 

21 november 2022 - 12:17

Vorige week vrijdag stond ik op om acht uur in de vroege ochtend. Dat was uitzonderlijk, want doorgaans kom ik uit m’n nest gesukkeld om half één des middags. Maar dat kon nu niet omdat ik na het roken van twee sigaretten, het nemen van een bad, het ontbijt met vooral koffie, en het roken van alweer twee sigaretten, om half tien in een taxi moest stappen. De chauffeur heette Jo. Hij zou me naar Hilversum vervoeren, en me eruit laten bij de Beeld en Geluid-studio in het Mediapark. Daar zou ik een van de zes medespelers zijn in de Top 2000 Quiz 2022, een vraag-en-antwoord-spel over muziek. We vertrokken en ik probeerde me zoveel mogelijk te herinneren over de vroegere en de hedendaagse pop- en rock. ’Paranoid’ is van Black Sabath, ‘San Francisco’ is van Scott Mckenzie, ‘The Next Episode’ is van Snoop Dogg en Dr. Dre, ‘Stiekem Gedanst’ is van Toontje Lager enzovoort.

We hadden het grondgebied van Gent nog niet eens verlaten toen ik telefoon kreeg. Het was Yente van den Berg, een van de producenten van Top 2000 Quiz. Ze zei dat ze hoopte dat ik nog niet ver gevorderd was richting Hilversum, want dat ik rechtsomkeert mocht maken omdat de opname van de Quiz geannuleerd was, en ze zei: ‘Je zal ondertussen wel weten waarom.’ Ik zei dat ik het wist, en we legden neer, en Jo bracht me terug naar huis. De quiz was geannuleerd omdat Matthijs van Nieuwkerk, een van de twee presentatoren (de andere is Leo Blokhuis), de dag ervoor slag om slinger gecanceld werd. Er had een artikel in De Volkskant gestaan over de angstcultuur die jaren- en jarenlang geheerst zou hebben in het milieu van ‘De Wereld Draait Door’, de succestalkshow gepresenteerd door Van Nieuwkerk van 2005 tot 2020. Daar had je ‘m weer, ‘de angstcultuur’! Tegenwoordig blijkt dat in om het even welk milieu (de showbusiness, het bedrijfsleven, het onderwijs, de politiek, de zorg, de sport) een angstcultuur heerst, waarbij – en daar heb je dát ook weer – aan ‘grensoverschrijdend gedrag’ wordt gedaan, al of niet met een seksuele variant.

Van Nieuwkerk werd in De Volkskrant op het seksuele gebied niets te laste gelegd, maar waar het ‘m wel om draaide was dat hij minstens zeventig van z’n medewerkers had uitgescholden, bang had gemaakt, een burn-out had bezorgd, de stuipen op het lijf had gejaagd, en van posttraumatische stress had voorzien. Er werd één voorbeeld genoemd: Matthijs van Nieuwkerk zou op een bepaald moment, nadat in de rechtstreekse uitzending iets fout was gegaan met de klank, een geluidsman zodanig afgesnauwd hebben dat die arme onderknuppel drie weken de bibber op het lijf heeft gehad, ’s nachts niet kon slapen, aan diarree ging lijden, en een helse schrik had opgedaan voor iedere vorm van geluid; zodat hij z’n job niet meer kon uitvoeren. Nu ben ik van het type dat zo’n voorbeeld heel slappe kost vind. Is het niet meer dan normaal dat iemand als Matthijs van Nieuwkerk, die een eeuwigheid lang vier keer per week live een topshow leidt op een bijkans geniale manier, af en toe lichtelijk het noorden verliest, en even uit z’n sloffen schiet tegen een van z’n medewerkers die z’n werk niet goed heeft uitgevoerd? Natuurlijk is dat normaal, en omwille van een of een paar kleine incidenten Matthijs van Nieuwkerk een angstzaaier noemen, dat is complete bullshit.

Ik heb zelf dertien keer in ‘De Wereld Draait Door’ gezeten als gast en geen enkele keer heb ik Matthijs van Nieuwkerk voor, tijdens of na de show een verkeerd woord horen zeggen tegen om het even wie. Als een medewerker die op de laagste sport van de ladder stond hem een kopje thee kwam brengen zei hij telkens ‘Dank je wel, juffrouw, je zal het nog ver schoppen.’ Matthijs van Nieuwkerk zou, in plaats van een canceling, een standbeeld moeten krijgen. Laat zo’n fantastische vent toch met rust. Al vergeven we hem natuurlijk nooit dat Snollekebollekes z’n beste vriend is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.