Van rood haar en sproetjes krijg je sneller kanker
Tech

Van rood haar en sproetjes krijg je sneller kanker.

Mensen met genen voor rood haar, een bleke huid en sproetjes hebben een grotere kans op kanker. Zoveel groter, dat mensen zonder ginger-genen er 21 jaar langer voor in de zon moeten zitten. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek.

The Globe And Mail weet dat volgens de onderzoekers er een relatie is tussen het gen dat rood haar, bleke huid en sproetjes veroorzaakt en de mutaties die leiden tot huidkanker. Zelfs een vergelijkbaar gen dat alleen een bleke huid veroorzaakt, maar wel met 'normaal' haar kan zorgen voor de mutaties die leiden tot huidkanker.

Volgens één van de wetenschappers van de Wellcome Trust Sanger Institute weten ze al langer dat mensen met een bleke huid meer kans hebben op huidkanker, maar het is nu voor het eerst dat het gen gelinkt wordt aan het muteren van de cellen.

Het onderzoeksteam heeft het DNA van 400 mensen onderzocht en vond zo dat 42 procent van de mensen die meedeed last had van muterende cellen. Allen veroorzaakt door overmatig in de zon zitten en allen hadden ze een variatie op het MC1R-gen. De boosdoener.

Alle artikelen geladen. Overzicht →