Vanaf 1 september bij PowNed: docuserie Shadowland

Vanaf 1 september bij PowNed: docuserie Shadowland 

22 augustus 2023 - 12:12

In de zesdelige documentaireserie Shadowland onthult regisseur Joe Berlinger hoe complottheorieën in de Verenigde Staten van de marge naar de mainstream zijn geëvolueerd, hoe complottheorieën werken, hoe mensen tot hun overtuigingen komen en wat deze theorieën zo aantrekkelijk maakt. Vanaf vrijdag 1 september wekelijks om 21:50 uur op NPO 3.

In 2020 publiceert het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic onder de naam Shadowland een reeks artikelen waarin het effect van complottheorieën op de Amerikaanse samenleving wordt onderzocht. In navolging van deze artikelen, maakt de veelbekroonde regisseur Joe Berlinger (De Paradise Lost trilogie, Some Kind of Monster) deze zesdelige documentaireserie. Op verschillende locaties in het land wordt onderzocht hoe complottheorieën werken, welk verdienmodel erachter zit en hoe het komt dat de Verenigde Staten zo verdeeld is geraakt. 

In elke aflevering worden “waarheidzoekers” en influencers geïnterviewd, mensen die door hun rotsvaste geloof in complottheorieën een gevangenisstraf boven het hoofd hangt of die alles dreigen te verliezen en geen contact meer hebben met familie of vrienden. Zo wordt een vrouw geportretteerd, die mogelijk twintig jaar de gevangenis in moet voor deelname aan de bestorming van het Capitol op 6 januari 2021, een antivaxer die reclame maakt voor een gevaarlijke en niet-werkende behandeling van COVID-19 en een moeder die vreest dat haar door complottheorieën geobsedeerde echtgenoot een gevaar is voor haar kinderen.


Shadowland is geproduceerd door History Channel en is vanaf vrijdag 1 september wekelijks om 21:50 uur te zien op NPO 3. De serie bestaat uit zes afleveringen van 55 minuten.

Klik hier voor een trailer

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.