Vanaf 2017: Downsyndroom-test voor alle zwangeren
Binnenland

Vanaf 2017: Downsyndroom-test voor alle zwangeren.

De veelbesproken prenatale NIP-test om hun ongeboren baby op onder meer down te onderzoeken, is vanaf volgend jaar voor elke zwangere vrouw beschikbaar. De Gezondheidsraad gaf gisteren groen licht.

Nu kunnen aanstaande moeders pas een NIP-test (Niet Invasieve Prenatale Test) laten doen als de 'combinatietest' aangeeft dat ze een verhoogd risico op een kindje met een afwijking hebben. Of als ze eerder een kind met een afwijking kregen. De NIP-test kijkt naar het dna van de placenta en is volgens het AD betrouwbaarder dan de combinatietest. Deze werd gedaan op basis van leeftijd en bloed van de moeder en een nekplooi-meting van het ongeboren kind.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft echter nog niet beslist of de NIP-test in het basispakket van de zorgverzekering komt. De test kost zo'n 400 tot 500 euro en is daarmee een stuk duurder dan de combinatietest van 165 euro. Mocht de vrouw na de test een abortus laten plegen, dan moet alsnog de vruchtwaterpunctie of vlokkentest gedaan worden ter bevestiging.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →