Terug
Dinsdag 2 juli: Beschermt de overheid haar klokkenluiders wel?

Dinsdag 2 juli: Beschermt de overheid haar klokkenluiders wel? 

02 juli 2019 - 15:25

De belastingdienst heeft onlangs een klokkenluider op non-actief gezet die interne informatie gelekt zou hebben in de affaire rond kinderopvangtoeslagen.

Vorig jaar werd bekend dat de belastingdienst in 2014 ten onrechte de kinderopvangtoeslag van meer dan tweehonderd gezinnen heeft stopgezet. Er was een vermoeden van misbruik, maar dat bleek achteraf ongegrond. Desondanks ging de fiscus door met het terugvorderen van toeslagen, waardoor veel gedupeerde gezinnen in grote financiƫle problemen kwamen. De belastingdienst zou bovendien jarenlang het eigen onderzoek naar zijn handelen in de zaak hebben gefrustreerd door belangrijke stukken achter te houden.

Volgende week donderdag is er een debat en dan zal staatssecretaris Snel (Financiƫn) moeten uitleggen wat er is misgegaan in de toeslagenaffaire. Er zijn inmiddels maar liefst 90 Kamervragen gesteld.

Dat er in deze kwestie een medewerker van de belastingdienst meteen op non-actief is gezet terwijl de belastingdienst zelf fout zat, roept ook de vraag op hoe wij met onze klokkenluiders omgaan. De overheid zegt immers transparant te willen zijn, maar beschermt zij haar klokkenluiders wel?

Vanavond schuiven aan: gedupeerden in de toeslagenaffaire; klokkenluider Victor van Wulfen; en Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft zicht vastgebeten in deze zaak en talloze Kamervragen gesteld om de waarheid boven water te krijgen.

Om 22:45 uur op NPO 2, direct na Nieuwsuur.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers
Advertentie