Terug
Dinsdag 4 juni: Extra geld voor jeugdzorg voldoende of moet het systeem op de schop?

Dinsdag 4 juni: Extra geld voor jeugdzorg voldoende of moet het systeem op de schop? 

04 juni 2019 - 14:23

Op dit moment krijgen 12% meer kinderen jeugdzorg dan een aantal jaar geleden. Bovendien klagen jongeren over wachtlijsten en de hoeveelheid behandelaars die zij krijgen. Vaak hebben zij het gevoel dat zij  als een hete aardappel worden doorgegeven. Maar ook de gemeenten zijn ontevreden en stellen dat zij veel te weinig budget krijgen om de jeugdzorg goed te regelen.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg en psychische hulp, maar inmiddels zijn gemeenten zoveel geld kwijt aan jeugdzorg dat zij bijna niet meer aan hun andere verplichtingen kunnen voldoen en moeten bezuinigen op publieke voorzieningen als bibliotheken en onderhoud aan wegen. Daarnaast zijn er plannen voor het verhogen van de gemeentebelastingen. De vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) stuurde eerder daarover al een brandbrief met de roep om meer geld vanuit het rijk om de tekorten tegen te gaan.

Het kabinet stelt nu de komende drie jaar ruim 1 miljard euro extra ter beschikking voor de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar is dit genoeg om het structurele probleem aan te pakken of moet het stelsel op de schop en de jeugdzorg terug naar het rijk?

Woensdag is er een groot Kamerdebat, maar wij praten er vanavond over; met ervaringsdeskundigen, hulpverleners, en politici Lisa Westerveld (GroenLinks) en René Peters (CDA).

Om 22:45 uur op NPO 2, direct na Nieuwsuur

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers