Terug
Dinsdag 12 november: Moet er een vuurwerkverbod komen?

Dinsdag 12 november: Moet er een vuurwerkverbod komen? 

12 november 2019 - 15:24

Het is pas halverwege november en de eerste vuurwerkslachtoffers zijn alweer een feit. Nog steeds raken er jaarlijks honderden mensen zwaargewond door vuurwerk. Afgelopen oud en nieuw kwamen er 396 mensen de  spoedeisende hulp binnen met vuurwerkletsel, hieronder waren bijna 100 kinderen onder de 15 jaar en ongeveer de helft van de ongevallen met vuurwerk komt door anderen.

Lange tijd leek een verbod op vuurwerk onbespreekbaar, maar inmiddels is er zowel onder burgers als in de Tweede Kamer een meerderheid voor een uitbreiding van het vuurwerkverbod. Vanaf de jaarwisseling van 2020-2021 gaat het kabinet namelijk al de zwaarste categorie vuurwerk verbieden voor consumenten, maar als het aan de Kamer ligt komen daar vuurpijlen en single shot vuurwerk bij.

Ook de Nationale Politie pleit al jaren voor een totaalverbod; een duidelijke regel is volgens de politie beter te handhaven dan een lappendeken van vuurwerkvrije zones. Nu laat het kabinet gemeenten zelf beslissen over een vuurwerkverbod.

Is een traditie meer waard dan de gevolgen die het met zich meebrengt? We praten erover met vuurwerkverkoper Evelien Arler, oogarts Jan Keunen, vuurwerkliefhebber John van Zweden, 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol, en vuurwerkslachtoffer Paul van Utrecht.

Om 22:45 uur op NPO2

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers
Advertentie