Terug
Dinsdag 29 oktober: De stand van het debat in Nederland

Dinsdag 29 oktober: De stand van het debat in Nederland 

29 oktober 2019 - 11:16

Jarenlang ging het over de verruwing van het debat. De Kamer was totaal verdeeld en aan de interruptiemicrofoon kon het er hard aan toe gaan, maar de laatste tijd is de toon van het debat juist vrij gematigd. Jesse Klaver deed bij de Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar zelfs een oproep tot minder ‘scorebordpolitiek’ en liet vervolgens, tot de verbazing van velen, weten dat GroenLinks alle begrotingen van het kabinet steunt. Maar zit de gewone Nederlander daar wel op te wachten? Zijn de verschillen nog wel duidelijk genoeg of moet het debat scherper worden gevoerd?

Daarnaast presenteert de werkgroep Herziening Reglement van Orde, onder leiding van Kees van der Staaij, woensdag 30 oktober een reeks voorstellen om de vergaderregels van de Tweede Kamer te herzien. Het reglement geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag wanneer een Kamerlid het woord mag nemen en hoe het vragenuur verloopt. Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat er een algehele herziening plaatsvond, dus een goed moment om alvast een voorschot te nemen op het nieuwe Reglement van Orde en de Kamerleden ter inspiratie een paar van onze eigen voorstellen te doen.

We praten erover met oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, de nestor van de Tweede Kamer Kees van der Staaij, 50Plus-voorman Henk Krol, en directeur van het Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken. 

Om 22:45 uur op NPO2, direct na Nieuwsuur.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers
Advertentie