Terug
Dinsdag 17 december: Omwonenden Chemours fabriek bezorgd om GenX

Dinsdag 17 december: Omwonenden Chemours fabriek bezorgd om GenX 

17 december 2019 - 10:12

Sinds een paar maanden worden we overspoeld met berichtgeving over hoe schadelijk PFAS is voor de gezondheid en het milieu. Opmerkelijk genoeg mag een fabriek in Dordrecht waar Teflon geproduceerd wordt, giftige PFAS-stoffen gewoon in de nabijgelegen rivier de Lek lozen.

In Amerika staat al langer vast dat giftige stoffen die nodig zijn bij de productie van bijvoorbeeld Teflon pannen, zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Leverkanker, nierkanker, hormoonverstoring en verminderde vruchtbaarheid; zomaar een aantal ziektes die in verband worden gebracht met bepaalde typen PFAS. En hoewel er inmiddels een verbod is op PFOA, de meest schadelijke vorm van PFAS, mogen aanverwanten stoffen, zoals GenX, die ook worden aangemerkt als gevaarlijk, nog steeds gebruikt worden in de Chemours fabriek in Dordrecht.

Voor omwonenden is de maat dan ook vol. Al jaren vragen zij aandacht voor hun gezondheidsklachten en vrezen zij voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. We praten erover met  actievoerders Liana Jager en Donnie Greve. Ook advocaat Eric Meijer, die vijfhonderd gedupeerden bijstaat, ziet op dagelijkse basis hoeveel ellende deze chemicaliën aanrichten. Hij bereidt een massaclaim voor tegen zowel de fabriek als politiek Den Haag. SP-Kamerlid Cem Laçin vindt het onvoorstelbaar dat omwonenden de dupe zijn van het economisch gewin van bedrijven. Hij wil dat de minister nu actie onderneemt.

Om 22:45 uur op NPO 2, direct na Nieuwsuur.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers