Terug
Dinsdag 11 juni: Politieke inmenging bij 'minder Marokkanen'-proces Wilders

Dinsdag 11 juni: Politieke inmenging bij 'minder Marokkanen'-proces Wilders 

11 juni 2019 - 17:12

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 deed Wilders zijn beruchte ‘minder Marokkanen'- uitspraak. Hiervoor werd hij aangeklaagd voor aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Hij is inmiddels vrijgesproken voor aanzetten tot haat, maar voor de rest is hij schuldig bevonden. Ondanks dat hij schuldig werd bevonden, kreeg hij geen straf opgelegd. Wilders en het OM zijn vervolgens in hoger beroep gegaan en de inhoudelijke behandeling hiervan begint op 25 juni.

Al langer gingen er geruchten dat oud-minister Opstelten in 2014 met de hoogste baas van het OM, Herman Bolhaar, over de procedure tegen Wilders heeft gesproken en druk heeft uitgeoefend om Wilders aan te pakken.

Afgelopen weekend maakte de verdediging van Wilders bekend dat Opstelten wel degelijk zou hebben aangedrongen op de vervolging van Wilders omdat hij de regering te veel voor de voeten liep. Dit zegt een ambtenaar die anoniem wenst te blijven. Hij claimt dit te hebben opgevangen in een gesprek tussen Opstelten en de top van het OM.  

Wilders wil inmiddels een parlementaire enquête.  

Vanavond bespreken wij de zaak met onder meer oud-pvv’er Hero Brinkman 50PLUS fractievoorzitter Henk Krol, advocaat Richard Korver, en Naima Ajouaau; zij deed in 2014 aangifte tegen Wilders.

Om 22:45 uur op NPO 2, direct na Nieuwsuur 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers
Advertentie