Terug
Dinsdag 19 november: Sekswerkers boos om verplichte vergunning

Dinsdag 19 november: Sekswerkers boos om verplichte vergunning 

19 november 2019 - 13:58

De overheid wil sekswerkers binnenkort verplichten een vergunning aan te vragen. De politiek zegt met een vergunningstelsel mensenhandel tegen te gaan, maar de sekswerkers denken dat hun werk zo juist gevaarlijker wordt en dat ze in de illegaliteit worden geduwd.

Om de seksbranche te reguleren komt er een wettelijke vergunningsplicht voor alle sekswerkers en exploitanten van bedrijven die seks aanbieden. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat onlangs ter beoordeling door de Tweede Kamer werd aangenomen. Klanten die gebruikmaken van illegale prostitutie zijn straks strafbaar en er komt een zogenoemd ‘pooierverbod’. Wat inhoudt dat het strafbaar wordt om uit winstbejag behulpzaam te zijn bij illegale prostitutie. Dit kan door bijvoorbeeld vervoersdiensten te verrichten, maar ook een boekhouder valt hieronder.

Het kabinet wil de regels rondom prostitutie meer gelijk trekken, want dat verschilt nu nog per gemeente, en wil meer zicht krijgen op de seksbranche als geheel. In het voorstel moeten sekswerkers voortaan 21 jaar of ouder zijn en moeten zij op gesprek met een ambtenaar om vast te stellen of zij voldoende zelfredzaam zijn en niet gedwongen worden. Klanten kunnen dan checken of een sekswerker een vergunning heeft via een nieuw systeem. 

Als de wet doorgang vindt riskeren sekswerkers zonder vergunning boete van ruim 20.000 euro en kunnen klanten van ‘onvergunde’ sekswerkers een celstraf krijgen van een jaar.

We praten over dit alles met sekswerker Lisa Stevens, voormalig sekswerker Carmen Kleinegris, en escortbaas Marike van der Velden. 

Om 22:45 uur op NPO 2, direct na Nieuwsuur.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers
Advertentie