Vandaag 20 jaar geleden: Volkert vermoordt Pim Fortuyn

Vandaag 20 jaar geleden: Volkert vermoordt Pim Fortuyn 

06 mei 2022 - 11:11

Het is vandaag 6 mei. De dag waarop 20 jaar geleden politicus Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum, door ene Volkert van der Graaf. Deze man heeft inmiddels zijn straf uitgezeten, is weer op vrije voeten, vult zijn tijd met hardlopen en vrolijk zwaaien naar de buurman, heeft met andere woorden zijn leven weer opgepakt, maar nooit verklaard waarom hij het nodig vond om zes schoten door Pim's lichaam heen te jagen.

Daar gaan we maar niet teveel over speculeren, doen we ook maar niet over andere vragen als wat voor een fijn land Nederland kon zijn geweest als Fortuyn nog gewoon geleefd had? Achterkamertjespolitiek, disfunctioneren van de overheid, ellenlange wachtlijsten in de zorg, cultuurverrijking van Nederland door bepaalde bevolkingsgroepen: herkenbare problemen die Fortuyn al benoemde maar waar Nederland niks van heeft geleerd

Afijn, vandaag wordt op meerdere plekken in het land stilgestaan bij de moord. Onder meer Stichting Beeld van Pim en de politieke partij Leefbaar Rotterdam organiseren een herdenkingstocht en in Rotterdam wordt de oud-politicus herdacht met een symposium in het stadhuis.

De tour begint bij het voormalige huis van Fortuyn in Rotterdam en gaat naar begraafplaats Westerveld in Driehuis, waar de vermoorde politicus een aantal maanden lag begraven. Fortuyn is later herbegraven in het Italiaanse dorpje Provesano, waar hij een tweede huis had.

Op het Mediapark in Hilversum spreekt onder anderen oud-politicus Hilbrand Nawijn van de partij Lijst Pim Fortuyn. Terug in Rotterdam spreekt in het stadhuis de Rotterdamse burgervader Aboutaleb en wordt de jaarlijkse Pim Fortuyn Prijs uitgereikt aan de opiniemaker, politicus of bestuurder die het gedachtegoed van Fortuyn het beste uitdraagt.

De herdenkingsdag eindigt met een stille tocht naar het standbeeld van Fortuyn op de Pim Fortuynplaats, waar twee minuten stilte wordt gehouden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml