Vandaag: het grote Aghanistan-debat, waar is het fout gegaan?

Vandaag: het grote Aghanistan-debat, waar is het fout gegaan? 

17 augustus 2021 - 11:28

Wij gaan er eens goed voor zitten: vandaag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats waarin het kabinet en Sigrid Kaag en Ank Bijleveld in het bijzonder mogen uitleggen hoe het in vredesnaam kan dat alles en iedereen is overrompeld door de snelle opmars van de taliban in Afghanistan. En vooral: WAAROM de evacuatie zo ongelooflijk chaotisch verloopt.

Want iedereen die zich een beetje heeft ingelezen in Afghanistan, had kunnen weten dat nu de Amerikanen eindelijk door hebben dat ze niks in dat land te zoeken hebben en zich terugtrekken, de taliban zijn kans zou grijpen, maar goed. Een paar dagen geleden kwam hier al een dikke sorry voor: "De razendsnelle ontwikkelingen in Afghanistan van de afgelopen dagen hebben zelfs de meest pessimistische scenario’s overtroffen."

Gold overigens niet alleen voor ons kabinet, maar blijkbaar voor meer landen. Desodanks, 'wij' hebben daar twintig jaar gezeten maar een fatsoenlijk evacuatieplan voor alles en iedereen die met onze 'vredesmissie' geholpen heeft en nu gevaar loopt? Ho maar.

Maar hoe zit het nu, met die evacuatie? Kaag zei vanochtend al dat ze eigenlijk geen idee heeft (verrassing!!!): "Zodra de luchthaven open is en open blijft, worden pendelvluchten georganiseerd", zei minister Kaag. Het is volgens haar de bedoeling dat vervolgens iedere dag "zoveel mogelijk" mensen die voor evacuatie in aanmerking komen het land uit worden geleid. Vooralsnog zit dat er nog niet in, omdat de Amerikaanse krijgsmacht nog bezig is om de luchthaven veilig te stellen.

Alleen, in hoeverre de mensen die Nederland wil evacueren ook daadwerkelijk het vliegveld kunnen bereiken, kan de minister niet zeggen. Het overzicht ontbreekt, en dat geldt ook voor andere landen. "Dat is hartverscheurend. Misschien staan ze op een passagierslijst, maar we weten niet of ze luchthaven kunnen bereiken."

Momenteel is het plan om vooral tolken die voor de Nederlandse krijgsmacht hebben gewerkt uit Kabul naar Nederland te halen. Een meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet naast de tolken ook andere mensen uit Afghanistan haalt die voor de Nederlandse missie werkten. Wel zo menselijk, inderdaad.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml