Vandaag in de VS: Midtermzzzz
Buitenland

Vandaag in de VS: Midtermzzzz.

Leuk, congresverkiezingen in Trump-country. Buiten het feit dat een groot deel van de Amerikanen zich niet geroepen voelt om te gaan stemmen, is het voor tegenstanders van the greatmaker of America natuurlijk een uitgelezen kans om een tegengeluid te laten horen.

Er staat echter meer op het spel dan een tegengeluid. We gaan het kort voor uitleggen, okee? Het VS-Congres bestaat uit twee kamers: het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Elke twee jaar staan de 435 zetels in het Huis opnieuw op het spel, waarbij elke zetel een district met ongeveer 700 duizend Amerikanen vertegenwoordigt.

Wie in de Senaat gekozen wordt, zit daar voor zes jaar; elke twee jaar staat eenderde van de honderd zetels op het spel. Omdat elke staat twee senatoren mag afvaardigen, zijn dunbevolkte landelijke staten in het voordeel.

Mochten de Republikeinen hun meerderheid in beide kamers behouden, dan is dat een indirect signaal aan Trump dat hij goed bezig is. Maar als de Democraten winnen in het Huis, kunnen zij de grote leider ter verantwoording roepen. Een meerderheid in de Senaat geeft hen de mogelijkheid de benoeming van door Trump genomineerde rechters een halt toe te roepen.

Spannend, jongens. We gaan er goed voor zitten vandaag.

Alle artikelen geladen. Overzicht →