Vapen is slecht, kut en moet verboden worden

Vapen is slecht, kut en moet verboden worden 

07 september 2023 - 12:24

OPINIE. Het wordt tijd dat er een grootschalige campagne tegen het vapen wordt gestart. Dat roken niet goed is, weten we inmiddels na jarenlange anti-rook-campagnes wel, maar nu blijkt de jeugd massaal te zijn overgestapt op de elektrische sigaret. En dat is slecht. Erg slecht. En het ziet er ook super debiel uit, die lange usb-stick in mensen hun mond. Verbied die troep!

Want we waren juist zo lekker op weg om de sigaret uit het dagelijks leven te bannen. Toegegeven: het is misschien een tikkeltje betuttelend, mensen vertellen wat ze wel en vooral wat ze niet mogen doen. Maar we moeten ook toegeven dat we ons een stuk fitter voelen nu we niet meer elke dag een pakje driekwart zware shag Javaanse Jongens weg paffen. We komen de trap weer op. We sporten weer. We kunnen weer achter de vrouwtjes aan. Top dus.

Maar nu blijkt dat vooral veel jongeren de overstap hebben gemaakt naar de vape. Hoeveel jongeren precies vapen is niet bekend, maar volgens het Trimbos Instituut is de populariteit onder jongeren zorgwekkend hoog. En nu gaat er op TikTok ook nog een video viraal van de Amerikaanse Abbey (18). In een filmpje dat ruim 25 miljoen keer is bekeken doet zij de oproep om te stoppen met vapen 'nu het nog kan.' Voor haar is het te laat. De longen van Abbey zouden er na een aantal jaar vapen nog erger aan toe zijn dan die van een 85-jarige.

Maar ondertussen zie je overal de elektrische sigaret opduiken. Op terrassen. Op schoolpleinen. Overal. En dat is precies wat de rookindustrie wil. Zij zetten dan ook massaal influencers in om vapen te promoten. "De tabaksindustrie weet dat boven de 24 vrijwel niemand meer begint met roken”, zei kinderlongarts Noor Rikkers in maart tegen RTL Nieuws. Samen met andere longartsen startte zij met een TikTok-actie tegen vapen. “Met filmpjes op sociale media boort de industrie een nieuwe doelgroep aan: kinderen. Als kinderen gaan vapen, is de kans drie keer zo groot dat ze opstappen naar roken.”

Zo zijn ze dus, de mensen van de tabaksindustrie. Eerst de mensen massaal dood laten gaan door de gewone sigaret, nu proberen ze onze kinderen ziek te maken met de hippe variant daarvan. Klootzakken zijn het. En de zorg in Nederland staat al zo zwaar onder druk. Tijd voor grootschalige actie dus. Want net als gewoon roken, verneuken de vapes je longen, je slokdarm. Je kan er duizelig van worden. De kans op epileptische aanvallen neemt toe. De concentraties nicotine zijn bizar hoog. Het is verslavend. Het is troep.

Onze oplossing: verbied het vapen. Weg ermee. Pieter Omtzigt, leest u mee? Als redder des Vaderlands moet u hier iets aan gaan doen. Vapen is slecht, vapen ziet er debiel uit, er komt tering veel rook uit zo'n ding en het stinkt. Verlos ons van dat domme ding.

Kijk vanavond ook naar het PowNews. Daarin meer over vapen!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.