Varend ontgassen tast volksgezondheid en milieu aan; Den Haag kijkt weg 

17 november 2021 - 14:27

Decennialang pompen binnenvaartschippers bij het varend ontgassen kankerverwekkende stoffen in de lucht. Schippers, omwonenden en de lokale overheden willen een verbod op het varend ontgassen. Ook in de politiek wordt er al jaren beloofd dat er een verbod komt, alleen gebeurt dit niet. Dem. minister Barbara Visser wijst met de vinger naar Europa, waar een verbod alleen van kracht kan worden als de ondertekende lidstaten een internationaal verdrag in de eigen nationale wetgeving hebben geratificeerd.

Binnenvaartschipper, Ton Quist, is boos. ‘‘Ik word gedwongen om het milieu te verzieken, terwijl het niet nodig is.’’ Ton geeft aan dat het ontgassen van binnenvaartschepen die kankerverwekkende gassen vervoeren per wet is verboden, maar het toch massaal wordt gedaan. Hoewel hij graag wil stoppen met het varend ontgassen, omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid en het milieu, kan hij dit niet zomaar doen. Hij komt dan de eisen van zijn opdrachtgever niet tegemoet en zit dan zonder werk. ‘‘De schippers zijn in eerste instantie de dupe en het milieu en de mensen aan wal in tweede instantie’’, zegt hij. 

Op een speciale kaart van het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is zelfs te zien op welke rijkswaterwegen het ontgassen wordt gedoogd en waar het niet is toegestaan. Ondanks dat schippers volgens deze kaart niet in Lekkerkerk mogen ontgassen, gebeurt het toch. ‘‘Er wordt niet gehandhaafd, dus de schippers hebben vrij spel ook al mag het niet’’, aldus Peter Breeveld uit Lekkerkerk. Hij irriteert zich mateloos aan de rare luchten die zijn huis binnendringen. ‘‘Ik krijg soms pijn aan mijn ogen, heb pijn op mijn borst en mijn honden gaan niezen’’. 

Bovendien is varend ontgassen door zeven provincies verboden, maar worden de provinciale regels overruled door landelijk beleid. Dem. minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, schermt met een internationaal verdrag dat door de ondertekende lidstaten eerst in de eigen wetgeving moet worden geïmplementeerd voordat het verbod van kracht kan worden. En dat terwijl er milieuvriendelijke ontgassingsinstallaties om de schepen te ontdoen van hun restgassen al lang klaarstaan, weigert de overheid om snelheid te nemen in het vergunningentraject. En dus wacht Den Haag liever het internationale verdrag eerst af. 

Tot wanneer blijft Den Haag wegkijken terwijl varend ontgassen de volksgezondheid en het milieu blijft aantasten?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml