Vasily 'de Killer' wil macht op EK
Buitenland

Vasily 'de Killer' wil macht op EK.

De Russische hooligans zijn er op uit om de macht te grijpen op het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk. In het bijzonder de 36-jarige Rus Vasily, die in Rusland de hooligans van Spartak Moskou vertegenwoordigt. Te herkennen aan zijn gele boksbitje met daarop het woord: killer.

Het EK wordt door de Russen aangegrepen om voorgoed een statement te maken dat je er maar beter niet mee kunt sollen. Ze zijn uiterst getraind en opereren als een commando-eenheid op zoek naar Westerse slachtoffers. Normaliter vechten de Russen tegen elkaar, maar voor het Nationale elftal is de rivaliteit omgeslagen in verbroedering. Even terug naar Vasily. De Killer steunt pro-Russische rebellen in de Oekraïne. In het vak van zijn harde kern 'De Gladiators' hangt met trots de vlag van Novorossija, het denkbeeldige thuisland van de Russen in de Donbass. De betrokkenheid van het Kremlin is mogelijk ook aan de orde, zo weet het AD. Er is een video opgedoken waarin te zien is hoe sportminister Vitaly Moetko na de wedstrijd Engeland-Rusland juichend zijn vuist balt in de richting van de herrieschoppende hooligans.

Gratis vliegen

Wie net als Vasily ook een afkeer heeft van het Westen, is de leider van de overkoepelende Russische supportersorganisatie Alexander Sjprygin. Hij is een ex-leider van neonazi's en een meer dan goede vriend van de ultranationalistische politicus Vladimir Zjirinovski. Sjrpygins organisatie geeft gratis chartervluchten weg om zoveel mogelijk Russen naar Frankrijk te krijgen. Het maakt hem niet tot nauwelijks uit wat voor type mensen de oversteek maken. Parlementslid Igo Lebedev is blijkbaar een fervent voorstander van chaos trappen op een voetbalfestijn. Hij gooide een tweet de wereld in waarin stond: "Ik zie niets verkeerds in fans die met elkaar vechten. Integendeel, goed gedaan. Ga zo door."

Alle artikelen geladen. Overzicht →