Vasten

Vasten 

19 april 2021 - 10:10

Het is ramadam bij de moslims. De hele dag eten ze niet, drinken ze niet, en roken ze niet. Dat zuivert hun lichaam en ziel. Ik vind het zeer dapper van die mannen en vrouwen en jongens en meisjes die de islam welgevallig zijn. Ze volgen de leer van hun profeet, en daar heb ik alleen maar bewondering voor. Vroeger werd er bij de christenen, van wie ik er een ben, ook gevast, maar dat was een traditie die lang geleden helaas teloor is gegaan. De christenen zijn zwakkelingen, zij het niet allemaal, want bijvoorbeeld ik, vast nog steeds elk jaar, vanwege het broederschap met de moslims, in dezelfde periode als waarin de ramadan plaatsvindt.

 Enfin, ik zeg dat ik vast, maar ik wil eigenlijk zeggen dat ik probéér te vasten. Want eenvoudig is het niet. Na zonsopgang niet eten tot na zonsondergang, dat is geen kattenpis. Je moet rekenen dat ik heel graag eet, de hele dag door. Gelukkig heb ik een uitstekende stofwisseling, zodat ik geen gram aankom. Ik woog 67 kilo in 1972 en nu, in 2021, weeg ik nog steeds 67 kilo. Nochtans verstouw ik heel wat. Maar in de ramadan doe ik dat niet. Ik stond op, en dacht immers: vandaag ga ik waarlijk vasten, ik eet niks, ook niet als ik enorm veel zin heb in een zak frieten met mayonaise. En inderdaad, daar had ik enorm veel zin in. Ik beet op m’n tanden en dacht aan andere dingen dan aan een zak friet, ondermeer aan de burgeroorlog in Wit-Rusland, de folterkampen in Noord-Korea, de uitgezakte tieten van Patty Brard, een gifslang die in het binnenland van Borneo een toerist uit Zaandam in z’n linkertestikel bijt, een hoer die door haar pooier in elkaar wordt geslagen met een electiciteitsdraad, een kleuter die overreden wordt door een Scania Vabis, en de uitgezakte kont van Patty Brard.

Het hielp helaas niet. Ik begaf me naar frituur De Kraanlei, kocht een zak frieten met mayonaise en slokte die naar binnen. Wel besloot ik om alsnog te vasten qua drinken. Geen drank, niet eens m’n lievelingdrank: een blik van 33 cl gekoelde Fanta. Ik dacht aan andere dingen dan aan dit blik, ondermeer aan Chinese kindertjes die in kobaltmijnen moeten werken, aan een seriemoordenaar die in Spijkenisse zestien maagden afknalt met een kalasjnikov, Donald Trump die onderaards een wereldwijde revolutie uitdoktert, een motorrijder die met 250 kilometer per uur tegen een muur knalt, de uitgezakte jukbeenderen van Patty Brard, wormen die uit een buikwond van de Dalia Lama komen gekropen, en nogmaals een kleuter die wordt overreden, zij het deze keer niet door een Scania Vabis maar door een poetskoets uit de negentiende eeuw met zes paarden ervoor en op de bok een als koetsier vermomde Gordon uit wiens neus vieze snottebellen glijden.

Het hielp helaas alweer niet. Ik liep naar de kruidenier, kocht daar niet één maar twéé blikken Fanta en dronk ze in een paar gulzige slokken ledig. Verdomd, tijdens m’n persoonlijke ramadam waren het niet eten en het niet drinken al mislukt. Dan moest de redding komen van het niet roken. Nu moet je weten dat je mij gerust een ultra-overtuigde roker kunt noemen. Als je mij ergens wil vinden, volg dan de geur van 1000 Marlboro’s. Maar deze keer zou ik niet versagen en voor zonsondergang geen enkele sigaret opsteken. Om me af te leiden dacht ik aan andere dingen dan aan Marlboro’s, ondermeer Lucky Strike’s, Caballero’s, Kent’s, L&M’s, Gitane’s en Richmond’s. Het was om gek van te worden, en voor dat daadwerkelijk zou gebeuren stak ik als een waanzinnige een sigaret op. Tjonge, wat ben ik een zwakkeling en wat wordt tijdens de ramadanperiode m’n bewondering voor m’n moslimvrienden sterker en sterker.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.