Veel verkeersslachtoffers op 130-wegen
Binnenland

Veel verkeersslachtoffers op 130-wegen.

Het aantal verkeersdoden op de wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden is vorig jaar verdrievoudigd. Dit blijkt uit cijfers die minister Schultz van Infrastructuur deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Waar er in 2014 nog tien slachtoffers op 130-wegen vielen, waren dat er 32 in 2015, schrijft de Volkskrant. Volgens haar kunnen er geen conclusies worden getrokken uit de cijfers. "We zien in 2015 op bijna alle wegen een stijging, met name op 50- en 80-km wegen", aldus Schultz. Ze wil het percentage 130-snelwegen verhogen van 61 procent naar uiteindelijk 77 procent. Daarbij is de norm dat de verhoging niet ten koste gaat van het milieu of de verkeersveiligheid, aldus de minister.

Volgens Bert van Wee van de Technische Universiteit in Delft wijzen de nieuwste cijfers echter op verhoogde risico's. "Van tien naar 32: de kans dat dat door toeval wordt veroorzaakt is erg klein", meent de hoogleraar en verkeersexpert. Van Wee was een van de onderzoekers die de risico's van de snelheidsverhoging onderzocht "Daar kwam al duidelijk uit naar voren dat het risico meer dan evenredig toeneemt bij elke snelheidsverhoging."

Alle artikelen geladen. Overzicht →