'Veiligheid bij Defensie ondermaats'
Binnenland

'Veiligheid bij Defensie ondermaats'.

Tja, dat krijg je er nou van als je continu op het eigen leger gaat bezuinigen. Het Ministerie van Defensie heeft de veiligheid niet op orde, dat is de harde conclusie van de commissie-Van der Veer.

Die commissie wijst er bovendien even fijntjes op dat een soortgelijke conclusie in 2015 ook al is getrokken. Maar het leven beteren, ho maar. Daarom zijn er een aantal aanbevelingen geschreven.

Het begint er allemaal mee dat de top duidelijk moet maken dat veiligheid best wel prioriteit zou moeten genieten. Er moet een centrale afdeling komen die zich bezighoudt met veiligheid en een onafhankelijke toezichthouder die de boel in de gaten houdt. 

Het leven kan soms zo makkelijk zijn mensen. Het ministerie gaat naar eigen zeggen de aanbevelingen dan ook overnemen.

De commissie was in het leven geroepen na de volstrekt onnodige dood van twee Nederlandse militairen in Mali door een ongeval met een te vroeg ontplofte granaat. Wat het extra pijnlijk maakte, is dat die granaat kwam uit een partij granaten waarvan was geadviseerd om ze af te keuren. Na aanleiding van dit schandaal stapte Jeanine Hennis op als minister van Defensie.

Overigens had de commissie de duidelijke opdracht te onderzoeken in hoeverre het ministerie ook daadwerkelijk nalatig was, daar wordt dan weer geen antwoord op gegeven.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →