Verbod op bejaarden op elektrische fiets is keihard nodig

Verbod op bejaarden op elektrische fiets is keihard nodig 

01 augustus 2023 - 12:56

Alle bejaarden (okee, Henk Krol uitgezonderd) moeten zo snel mogelijk van het fietspad af. Het is levensgevaarlijk dat zij nog altijd op de fiets deelnemen aan het verkeer en in veel gevallen zelfs op een elektrische fiets. De tijd van gedogen en de bejaarden vriendelijk weer op de fiets helpen als ze weer eens zijn gepleurd, is voorbij. Alle 65-plussers moeten zich voortaan maar lopend of met het OV verplaatsen.

Deze oproep komt niet zomaar. De ene na de andere bejaarde valt namelijk van de fiets af en ligt dan kermend op het fietspad. Je kan dan denken: hun probleem, gewoon laten liggen en doorfietsen. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. De vallende fietsbejaarde is namelijk een enorme belasting voor onze zorg, waar de bejaarde natuurlijk sowieso al zwaar oververtegenwoordigd is met al zijn kwaaltjes en oude-mensen-gezeik.

Het is niet voor niets dat de traumachirurgen massaal aan de bel trekken. Die zijn er namelijk helemaal klaar mee al die oude sokken weer op te knappen als ze weer eens van de fiets zijn gepleurd. En die bejaarden zijn bloed eigenwijs he. Die hebben gewoon schijt en eenmaal voorzien van een nieuwe heup stappen ze doodleuk wéér op de fiets om vervolgens natuurlijk wéér keihard op hun bek te gaan. Doodvermoeiend volk is het.

De cijfers zeggen genoeg. Ziekenhuizen in de omgeving van Amsterdam en Flevoland kregen vorig jaar zo’n 160 multitraumapatiënten (zo noem je oudjes die van de fiets zijn gevallen in medische termen) meer dan vóór corona. In Brabant ging het om ruim 120 meer. En Rotterdam en Utrecht nam het aantal met tientallen kreupele bejaarden toe.

En dat moet eens afgelopen zijn. Ze scheuren zich een ongeluk op die elektrische fietsen van ze, ze zitten allemaal zwaar aan de bloedverdunners en als ze dan vallen is er meteen hersenletsel. En dat is gedoe. Voor die oudjes zelf, al zijn die doorgaans toch al bijna dood, maar ook voor de artsen. Het is, we mogen het niet zeggen, dweilen met de kraan open in de ziekenhuizen. Nogmaals: we mogen dat niet zo zeggen, en dat doen we dus ook niet. Maar je zou dus kunnen zeggen dat het dweilen met de kraan open is.

Oplossing volgens de traumachirurgen: helmplicht voor de oudjes. Maar dat is veel te soft. Die bejaarden moeten accepteren dat hun tijd is geweest. Ze hebben flink kunnen genieten van hun leven de afgelopen zestig jaar, maar nu is het klaar. Niet meer op de fiets. Maar ook niet in de auto! Bejaarden kunnen al helemaal niet autorijden, dus daar moet ook meteen een verbod op. Het is of lopen of met de bus. Maar het liefste blijven ze gewoon thuis.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.