Verbod 'vulgair' dansen tijdens Zomercarnaval is ongekende domheid

Verbod 'vulgair' dansen tijdens Zomercarnaval is ongekende domheid 

27 juli 2023 - 11:02

Bij sommige nieuwsberichten moet je twee keer met je ogen knipperen voordat je het gelooft. Wat is er nu weer aan de hand? Nou, de organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam wil een verbod op, komt-ie hoor, hou je vast, vulgair dansen. Wat?! Ja, u leest het goed. Volgens de organisatie werd er tijdens de vorige editie namelijk te 'vulgair' gedanst en dus is 'vulgair' dansen dit jaar streng verboden.

Wat ze daar precies mee bedoelen, geen idee. Wanneer het nog net niet vulgair is en wanneer het net wel vulgair is, weten we ook niet. Wie hier op gaat controleren is ook onduidelijk, al doen in het Rotterdamse circuit geruchten de ronde dat Andries Knevel en André Rouvoet zich hebben aangemeld en dat ook Gertjan Seegers een gooi wil doen na de functie van niet-vulgair-dansen-controleur. De organisatie van het Zomercarnaval hierover: "Dansen kan heel provocerend en/of vulgair zijn. Vooral met zijn tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is niet toegestaan."

Tjah, wat moet je hiervan zeggen. Wie zich de taak denkt toe te kunnen eigenen om voor anderen te bepalen wat cultureel gezien wel en niet kan, begeeft zich op heel, heel glad ijs. Bubbling, de dans waar de organisatie haar pijlen op richt, is een dansstijl die nou eenmaal onlosmakelijk verbonden is met de Cariben, de Caribische cultuur en de zoektocht naar Caribische identiteit in Nederland. Dat juist de organisatie van het Zomercarnaval die dans wil verbieden met als argumentatie dat dat met normen en waarden te maken heeft en het simpelweg afdoet als fout en ordinair, is niet alleen bizar en eng, maar ook vooral erg dom.

Van de organisatie van het Zomercarnaval in een multiculturele stad als Rotterdam had je beter mogen verwachten. Eva van der Vegt, directeur van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval zegt hierover dat ze een beroep doet op goed fatsoen, waarmee ze dus een enorme bevolkingsgroep wegzet als onfatsoenlijk. "Het is een familiefeest waar kleine kinderen komen. We willen dat het voor iedereen blijft", zegt ze ook. Misschien wordt het tijd dat mevrouw Van der Vegt de braderie in Staphorst gaat organiseren of directrice wordt van een dinsdagmiddagmarkt ergens op Goeree-Overflakkee, maar het organiseren van een multicultureel feest als Zomercarnaval is duidelijk niet aan haar besteed.

Gelukkig valt dit natuurlijk totaal niet te handhaven. Worden alle vrouwen die met de kont schudden opgepakt? Worden mannen die met hun kruis tegen een vrouw aanschuren van straat geplukt? We zijn erg benieuwd!

Komt nog eens bij dat alcohol óók in de ban gedaan wordt en er slechts één biertje gekocht mag worden bij de supermarkten, die dan weer niet op straat genuttigd mag worden. In Rio de Janeiro lachen ze Rotterdam vierkant uit.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml