Verdachte dodelijke crash met 256 km/u: 'Checken hoe hard ie kon'

Verdachte dodelijke crash met 256 km/u: 'Checken hoe hard ie kon'  

24 november 2021 - 14:01

Wat een heldere lichten heb je toch op deze planeet. De 22-jarige Utrechter Marco van D. wilde op 23 december vorig jaar naar eigen zeggen even testen hoe hard een uit Duitsland gehuurde Audi RS6 kon. Hij raasde daarom met minstens 256 kilometer per uur over de A2, kreeg een klapband en knalde vervolgens op auto waarin een 20-jarige vrouwelijke bestuurder uit Nieuwegein zat, die de dood vond. 

Niet zo fraai hè? Na de crash ging de bestuurder samen met de drie andere inzittenden van de auto er lopend vandoor maar werd dezelfde avond nog opgespoord en in de kraag worden gevat.

Op sommige moment, tot vlak voor de klapband, zou hij zelfs boven de 300 (!) hebben gereden: "We gingen een rondje rijden en ik wilde uitproberen hoe hard de auto kon. Het was een stomme en impulsieve actie", zei hij vandaag in de rechtbank van Utrecht.

Nou, dat kun je wel zeggen. Het Openbaar Ministerie eist nu dat dit heerschap zes jaar achter de tralies verdwijnt en nooit van zijn leven ooit nog achter het stuur van een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg verschijnt een rijontzegging van tien jaar aan zijn broek krijgt.

Overigens is dit verhaal mogelijk veel groter:

De politie gaat er vanuit dat het viertal dat in de auto zat voorbereidingen aan het treffen was om met de snelle Audi een plofkraak te gaan plegen in Duitsland. Volgens de officier van justitie wordt het viertal daar later nog voor vervolgd. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

De verdachten konden snel na het ongeluk worden opgepakt omdat ze hun vlucht later voortzetten in een auto van een van hen. Die eigenaar van die Volkswagen Polo werd al langere tijd afgeluisterd omdat de politie vermoedde dat de vier mannen plannen voor een plofkraak in Duitsland maakten. Enkele uren na de klap hadden de mannen het over het ongeluk en de dode die was gevallen.

In de gecrashte auto vond de politie drie jerrycans met benzine. De auto was voor duizend euro gehuurd in Duitsland en contant betaald. Volgens afgeluisterde gesprekken zou er een testrit volgen om te zien hoe snel de auto was. Ook werd gezegd dat "alles klaar" was en dat "Marco de explosieven regelt".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml