Verdachte moord Jo Cox was "loner"
Buitenland

Verdachte moord Jo Cox was "loner".

De verdachte van de moord op de Britse parlementariër Jo Cox werd door de buurt waar hij woont gezien als een einzelgänger. Hij sprak niet veel met zijn buren, maar deed af en toe klusjes voor buren die slecht ter been waren. Wel was bekend dat hij last had van psychische storingen.

De 52-jarige Thomas Mair woonde sinds het overlijden van zijn oma alleen in het huis en had weinig omgang met anderen, weet The Telegraph. Voor zover bekend heeft hij nooit vast werk gehad.

Wel had de man eerder een abonnement op het extreemrechtse tijdschrift S. A. Patriot gehad. Een tijdschrift dat wordt uitgebracht door een Zuid-Afrikaanse pro-apartheidgroep genaamd The White Rhino Club. Die club wordt gezien als tegenstander van de multiculturele samenleving en zijn tegenstander van het uitbreiden van de islam. Mair was één van de eerste abonnees op het apartheidsclubbladje.

Kennissen geschokt

Volgens de broer van Thomas, Scott, was Thomas helemaal niet geïnteresseerd in politiek en totaal niet agressief. Volgens hem had Thomas veel last van zijn psychische problemen. Ook de buren van Thomas zijn in shock door de gebeurtenissen en hadden het niet zien aankomen van de man die af en toe klusjes voor hen deed. Juist die klusjes voor de buren zouden Thomas helpen bij zijn psychische problemen, aldus broer Scott.

Voor zowel de buren als broer Scott is het ook onbegrijpelijk waarom Thomas Jo Cox vandaag om het leven heeft gebracht en daarbij riep: "Britain first!" Niemand wist dat hij zo betrokken was met de politiek.

Alle artikelen geladen. Overzicht →