Verdubbel de salarissen van mensen in zorg en onderwijs

Verdubbel de salarissen van mensen in zorg en onderwijs 

22 augustus 2023 - 11:31

OPINIE. Het wordt tijd dat er een totale herwaardering van essentiƫle beroepen plaatsvindt. Zowel in het onderwijs als in de zorg moeten de salarissen voor het personeel rap omhoog. Mensen met bullshitbanen op de Zuidas verdienen een godsvermogen, mensen in de zorg en onderwijs een schijntje. Dat kan zo niet langer.

Om maar even twee nieuwskoppen van vandaag erbij te pakken. Het AD kopt: 'Alle handjes zijn welkom bij oplossen lerarentekort'. En bij RTL Nieuws: 'Steeds meer mensen zeggen hun baan in de zorg op'. Het zijn berichten waar je makkelijk overheen scrollt, simpelweg omdat het bijna geen nieuws meer is dat in deze beroepstakken sprake is van grote personeelstekorten. Dat mensen niet meer in het onderwijs en in de zorg willen werken, is bekend. Dat kinderen in het onderwijs en hulpbehoevenden hier zwaar de dupe van zijn, ook.

In het onderwijs is er een tekort van 9700 arbeidsplaatsen. In de ziekenhuis-, verpleeghuis-, jeugd- en gehandicaptenzorg is aan het einde van dit jaar een tekort van zo'n 56.000 mensen. En deze tekorten zullen de komende jaren alleen maar toenemen. En ja, elke beroepsgroep jammert tegenwoordig dat ze te weinig personeel hebben, dat het moeilijk is om goed personeel te vinden en dat daardoor de dienstverlening hapert, maar te weinig goed personeel in het bedrijfsleven is net wat minder nijpend dat goed personeel aan een ziekenhuisbed of een goede leraar voor de klas.

Misschien wordt het daarom tijd voor een totale herwaardering in het arbeidsveld. Wanneer men het nu heeft over 'een goede baan', bedoelt men een baan met een hoog salaris. Een onbeduidende kutbaan op de Zuidas waarbij je mazen in de wet moet vinden om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de kutbank waarvoor je werkt, staat hoger in aanzien dan lesgeven voor groep acht in het basisonderwijs. Een manager afdeling voorverpakt voedsel bij een supermarktketen verdient waarschijnlijk tien keer zoveel als iemand die werkt aan een ziekenhuisbed.

En dat is verkeerd. Dat bullshitbanen veel meer geld opleveren is zo fout als het maar zijn kan. Sectoren als zorg en onderwijs kan je gewoonweg niet draaiende houden enkel op mensen die het als hun roeping zien daarin te werken. Waardering is niet alleen een schouderklopje van je baas en vrienden die zeggen: goh, je werkt in de zorg, wat goed van je. Waardering is ook een goed salaris. Vooral een goed salaris! Zodat je een huis kan kopen of de huur kan betalen, op vakantie kan, een goede auto kan aanschaffen, zo nu en dan uit eten kan, een rondje kan geven in de kroeg en ga zo maar door. Salaris zodat je een goed leven kan leiden.

Dat mensen die levens redden of levens vormgeven nu een fractie verdienen van commerciƫle sales nobodys is een neoliberale weeffout van onze maatschappij. Herwaardeer echt werk en verdubbel de salarissen van mensen die hun handen uit de mouwen steken en een echte bijdrage leveren aan de samenleving. Pak het bij de mensen die alleen werken voor hun eigen portemonnee en de portemonnee van het stinkbedrijf waarvoor ze werken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.