Vereniging jongerenwerkers: 'Tieners steeds vaker met mes op zak'

Vereniging jongerenwerkers: 'Tieners steeds vaker met mes op zak' 

01 november 2022 - 13:14

U denkt met al die nieuwsitems over messengeweld onder jongeren al snel: is het soms normaal geworden om als tiener een mes op zak te hebben? Nou, niet letterlijk elke jongere draagt tegenwoordig een mes, maar het wapenbezit onder jongeren neemt wel toe.

De beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers (BVjong) luidt dan ook de noodklok: "Het is van Urk tot Rotterdam geen dagelijkse kost dat iemand wordt neergestoken. Niet elke jongere die een wapen heeft, gebruikt dat ook. Maar sinds 2019 zie je wel dat het wapenbezit onder jongeren omhoog is gegaan, dat er steekincidenten zijn en je ziet het extreme geweld daarin groeien. Maar we kunnen niet zeggen dat alle jongeren wapens bij zich hebben of bang zijn dat ze worden neergestoken."

Maar wat maakt nou, dat jongeren zo graag met een prikwapen rondlopen? Boender: "Jongeren zijn op zoek naar hun identiteit. Ze kijken af bij anderen en ze zijn beïnvloedbaar. Positieve rolmodellen hebben een positieve invloed. Als je dan in een vriendengroep zit waar het gewoon is om een mes te dragen, kan je worden meegezogen in die cultuur en in een spiraal van angst en geweld."

De waslijst aan """incidenten""" is inmiddels lang: volgens meldingen van de politie zijn er sinds het begin dit jaar meer dan vijftig steekpartijen geweest waarvoor tieners verantwoordelijk worden gehouden. De jongste verdachte was op dat moment 13 (!) jaar oud. Hij zou in Rotterdam een medescholier hebben neergestoken. Bij de steekpartijen zijn in totaal negen mensen om het leven gekomen en ze vonden plaats in Hoorn, Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen en Nijmegen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml