Terug
Vergunningen Tata Steel worden aangescherpt

Vergunningen Tata Steel worden aangescherpt 

03 december 2021 - 15:30

Om de luchtkwaliteit in de IJmond sneller te verbeteren, worden de vergunningen van staalfabriek Tata Steel voor de uitstoot van schadelijke stoffen aangescherpt. De overheid belooft binnen een jaar metingen te doen om te zien of de staalgigant zich hier ook aan houdt, schrijft demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg aan de Tweede Kamer. Zo valt te lezen op NOS.nl.

Eerder besteedde De Hofbar aandacht aan de staalgigant. Bewoners in de IJmond kampen al jaren met grafietregens, gifstoffen en gezondheidsklachten door de uitstoot van Tata Steel. Samen met strafrechtadvocate Bénédicte Ficq hebben meer dan duizend mensen en 10 stichtingen aangifte gedaan tegen de fabriek. Het vertrouwen in de politiek en in een overheid, die de mensen zou moeten beschermen, is in de IJmond tot het dieptepunt gedaald.

Ook dit nieuws zorgt niet voor vreugde. Antoinette Verbrugge, medeoprichter van de stichting Frisse Wind.nu, een van de inmiddels vele aangevers, ziet de hoop, die er echt wel even was, weer verwaaien. “De overheid vertelt zonder een spier te vertrekken dat de beide kankerverwekkende kooksfabrieken nog tot pakweg 2030 blijven draaien. Terwijl dat onacceptabel is voor onze gezondheid. De ene fabriek zou al in 2008 gerenoveerd worden, dat is nooit gebeurd, De andere kooksfabriek zorgt ook voor gezondheidsschade. Kankerverwekkende stoffen zoals benzo(a)pyreen vervuilen dag en nacht onze leefomgeving en zorgen voor longkanker. De overheid weet dit, net zoals Tata Steel zelf. 

De hoge uitstoot van lood is ook met de aanscherping nog steeds te hoog. Kun je nagaan: lood is ronduit slecht voor jonge kinderen en kan leiden tot neurologische effecten en een lager IQ. Mens, dier en natuur in dit gebied worden al decennialang aan hun lot overgelaten; een schandaal. Tata krijgt steeds weer voorrang, onze gezondheid bungelt de komende jaren en jaren nog onderaan. En dat terwijl Tata zelf nalatig is geweest in het nemen van afdoende maatregelen. Een van de dingen die het bedrijf decennialang deed, was de levensduur van installaties oprekken en nog eens oprekken. Niet alleen bij de twee kooksfabrieken, maar overal. Daar krijg je narigheid van. Wij betalen daarvoor met onze gezondheid.”

Ook begrijpt zij niet waarom het Rijk wel ingrijpt bij een kolenfabriek in Rotterdam en niet in de IJmond, refererend aan het nieuws dat de Rotterdamse kolencentrale Onyx Power Plant sluit. De eigenaar van de centrale krijgt daarvoor 212.5 miljoen euro subsidie van dem. staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius. “In Rotterdam grijpt de overheid wel in en waarom hier dan niet? Stas. Van Weyenberg zegt dat kinderen in de IJmond ook veilig moeten buitenspelen. Dat geldt helaas nog niet voor deze en de toekomstige generatie. De kinderen nu blijven spelen in een gevaarlijke situatie en dat duurt nog tot 2030.”

“Wat wel moed geeft, is dat we eindelijk op de kaart staan. Niemand kan meer om ons en het schandaal in de IJmond heen, ook de overheid niet, dat was eerst wel anders. Maar sinds de aangifte tegen Tata Steel met Ficq is de geest definitief uit de fles.”

Kijk hier De Hofbar over Tata Steel van afgelopen februari terug.

Kijk hier De Hofbar over Tata Steel van afgelopen september terug.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers