Verkiezingen: Lokaal dankzij u de winnaar

Verkiezingen: Lokaal dankzij u de winnaar 

17 maart 2022 - 11:17

Jippie, dat waren de verkiezingen weer. Niet dat het iedereen evenveel boeit (gemiddeld ging slechts ongeveer de helft van de kiesgerechtigden stemmen), maar toch. De mensen die wel hun burgerplicht vervulden kozen vooral voor de lokale partijen. Na het tellen van 98,5 procent van de stemmen komen de lokalen uit op liefst 36,4 procent van de stemmen.

Zo kan de champagne ontkurkt worden bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, dat Den Haag naar zich toe trok. En ook Leefbaar Rotterdam is weer de baas (in Rotterdam natuurlijk).

Dan de landelijke partijen. Wij snappen het ook niet, maar de VVD is daar opnieuw de grootste geworden (al moest de partij van Rutte wel inleveren, 11,5 procent van de stemmen volgens de ExitPolls). Zoals verwacht verliest het CDA, maar toch veel minder dan vooraf verwacht (11,2 procent) en ook de SP moet flink inleveren.

De meeste landelijke partijen bleven verder redelijk stabiel. "Een kleine winst tekent zich af voor de PvdA (vooral in Amsterdam), de Partij voor de Dieren, FVD, SGP, BIJ1, Volt, JA21 en Belang van Nederland van Wybren Haga. Een verlies is in zicht voor de PVV, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS. DENK blijft gelijk.", aldus het ANP.

Afijn, benieuwd hoe er in uw gemeente is gestemd? Interactief kaartje hier.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml