Verkrachter verkrachter noemen mag
Buitenland

Verkrachter verkrachter noemen mag.

Een Amerikaanse verkrachter die een rechtszaak aanspande tegen zijn slachtoffer heeft die zaak verloren. Lang Her (26) eiste vier miljoen dollar schadevergoeding van Yee Xiong (24) omdat zij hem op sociale media genoemd. Een rechtbank in Californië gooide die eis gisteren uit het raam.

Her kreeg in 2012 een jaar gevangenisstraf en moest zich registreren als zedendelinquent omdat hij zich aan Xiong had vergrepen. Direct na zijn veroordeling sleepte hij zijn slachtoffer zelf voor de rechter omdat zij hem op Facebook een verkrachter had genoemd en zijn tere verkrachterszieltje daarmee "mentale en emotionele schade" had berokkend, zo meldt The Guardian.

Volgens de rechter waren de uitspraken van Xiong gedekt door de vrijheid van meningsuiting en bovendien had de verkrachter niet aangetoond waarom de uitspraken smadelijk zouden zijn. Her ziet niet alleen zijn schadevergoeding aan zijn neus voorbij gaan, maar mag ook de kosten van de rechtszaak betalen. "Dacht je echt dat ik stil zou zijn en je weg zou laten komen met verkrachting? Je bent een lafaard en een idioot en dat weet je zelf ook," sprak Xiong na het vonnis.

Voor slachtoffers van verkrachting is de uitspraak goed nieuws: momenteel lopen in Californië een aantal vergelijkbare zaken waarin verkrachters hun slachtoffers hebben aangeklaagd wegens smaad.

Alle artikelen geladen. Overzicht →