Verontwaardiging over een foto van Katja Schuurman scoort beter

Verontwaardiging over een foto van Katja Schuurman scoort beter 

13 april 2022 - 12:31

1.317.345 miljoen volgers heeft het account waarvan élke post weer binnenkomt. Posts in de vorm van zwart-wit foto’s. Gewone mensen, gezinnen, kinderen, veelal vrolijk poserend in betere tijden. Mooie mensen die hun best hadden gedaan om mooi op de foto te gaan. Er zitten ook lelijke foto’s tussen. Gruwelijke foto’s. Ook in zwart wit, in gestreepte outfits, met kale hoofden ongeacht of het om vrouwen of mannen gaat. Soms zit hun hoofd tegen een schedelmeter aan waarbij het lijdend voorwerp de ene keer wel een poging doet om vrolijk op de foto te gaan, maar vaker met holle ogen deze werkelijkheid gelaten over zich heen laat komen.

Geen seconde in mijn leven heb ik de waanzin van de Tweede Wereldoorlog kunnen begrijpen. Hoe gezonde burgers van het ene op het andere moment zijn afgeschreven tot staatsvijanden die uitgeroeid moesten worden. Nog onwaarschijnlijker heb ik de gelaten deportaties gevonden en de ‘selectie’ na een vervoer in een treinwagon naar het oosten richting de Endlösung. Dat buren je staan uit te zwaaien bij je vertrek is al waanzin, dat duizenden kilometers verderop mensen rustig gingen slapen nadat ze weer de gaskraan hadden opgedraaid om op per dag duizenden onschuldige mensen te vermoorden, gaat er niet in.

Het account @Auschwitzmuseum geeft een gezicht aan de anderen. Elke dag twittert het foto’s van één van de miljoenen joden die zijn vergast in Auschwitz. De context is simpel: naam, geboortedatum, geboorteplaats, aankomst in Auschwitz en als het zinnetje ‘after the selection he/she was murdered in a gas chamber’ ontbreekt, staat er hoe lang ze wél geleefd hebben totdat ze ‘perished’ of alsnog ‘murdered’ werden in de gas chamber. Een enkele keer, zeer sporadisch, staat wanneer ze bevrijd werden.

Het is niet verplicht om het account te volgen, waarom zou je? Wie zoekt vrijwillig de confrontatie met de waanzin van een oorlog die meer dan 80 jaar geleden plaatsvond? De doden krijg je er niet mee terug. Makkelijker is het om verontwaardigd te zijn over een foto van Floris van Bommel en Katja Schuurman. Het scoort ook zoveel beter, door meisjes die zich ‘stylistoloog van de sterren’ noemen en hun inhoudsloze leven wijden aan, ja aan wat eigenlijk? Stylistoloog is geeneens een woord en jezelf in je bio definiëren als ‘moeder van Saul’ toont al helemaal dat je geen leven hebt buiten dat van je koter. En dus is het blijkbaar gerechtvaardigd om twee ondernemers af te kraken die ieder op hun beurt meer doen voor milieu, samenleving én minderbedeelden dan een op haar ava miezerig depressief voor zich uitstarende moeder die blijkbaar crocs aanhad naar het boekenbal. En nee, het is geen verdienste om daarvoor uitgenodigd te worden. Daarbij is het ook geen verdienste om trending te zijn op Twitter, laat staan dat het cool is om als clickbait te fungeren op ‘nieuwssites'. Vraag maar aan Lil’ Kleine, Ali B. of Marco B.

Het toont niets meer dan de ledigheid van je leven, de ledigheid van onze tijd, de ledigheid van onze pers en de absolute ledigheid van ‘lezend’ Nederland. Meisjesmensen moeten aandacht; aandacht die je krijgt door anderen die wel succesvol zijn, de maat te nemen met hun overschatte en zelfopgelegde moraliteit. Het is ook makkelijker dan zelf succesvol te zijn. Daarbij is er om de hoek een oorlog gaande. Dat we met die beelden met een nabije werkelijkheid geconfronteerd worden, is al erg genoeg. Dan zijn de blote voetjes van die Afrikaanse kindjes een prima manier om aandacht te krijgen. Alles beter dan stil te staan bij de prachtige familiefoto van ‘Dutch Girl Saartje Schnitzler 13 april 1936, born in #Rotterdam. She arrived at #Auschwitz on 22 August 1942 deported from #Westerbork with her mother Betje en siblings: Alida, Isodor, Joseph, Leonardus , Louis. After the selection they were murdered in a gas chamber. 

De tweet vermeld niets over het lot van Saartjes vader en twee andere siblings.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.