
Verrassend: 'Boer heeft geen trek in uitkoopregeling'
Weer zo'n 'leuk' plannetje van het kabinet dat nu al gedoemd is om te mislukken: de uitkoopregelingen van de overheid voor stoppende boeren. Ze zijn nog niet bepaald een succes te noemen, nog geeneens de helft van het aantal boeren dat volgens berekeningen moet worden uitgekocht heeft zich 'vrijwillig' gemeld.
In november maakte het kabinet bekend dat in 2023 twee- tot drieduizend bedrijven moeten worden uitgekocht, want stikstof. Maar wat blijkt? Tot nu toe hebben niet meer dan duizend bedrijven zich gemeld bij de provincies voor een eerste gesprek, zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van provincies.
"De duizend bedrijven, benadrukt het IPO, willen niet uitsluitend praten over de verkoop van hun bedrijf. Maar ook over de mogelijkheden het bedrijf te verplaatsen, over minder dieren op meer grond laten grazen (extensiveren genoemd) en het beperken van de uitstoot in de stallen via technische ingrepen", schrijft het NRC.
Dus allemaal leuk en aardig die zogenaamde 'vrijwillige' vergoeding tot 120 procent van de dagwaarde van het boerenbedrijf, maar het leidde nog niet tot een stormloop aan boeren die willen stoppen (snappen wij). Eind dit jaar maakt het kabinet de balans op van deze regeling: als die tegenvalt, volgt - u raadt het al - dwang.
{{comment.text}}