Verrassend: Limburgse waterveiligheid nog steeds niet op orde

Verrassend: Limburgse waterveiligheid nog steeds niet op orde 

24 juni 2022 - 13:00

De nasleep van de overstromingen in Zuid-Limburg is na bijna een jaar nog altijd voelbaar. Limburgers liepen enorme schade op aan hun woning, en sommigen kunnen zelfs nog steeds niet hun huis in. Het zal u niet verrassen: de oplossingen vanuit Den Haag duren lang, te lang. Limburgers eisen duidelijkheid.

De Hofbar reist af naar de gemeente Meerssen. Hier stond het water een jaar geleden dermate hoog, dat huizen nog steeds onbewoonbaar zijn. Mea Verhoef laat ons haar huis zien. Ze wijst naar de muur en vertelt hoe haar huis nu in essentie een ‘casco’, oftewel het skelet van een huis is geworden. “Ik denk dat dat het meest vreemde is, het voelt alsof je je huis verloren bent”, vertelt ze. Verhoef woont nog steeds in een container; een pijnlijke waarheid.

Is hier wat aan te doen, of is Nederland na decennia watermanagement verslagen door regenbuien uit Duitsland en België? Hoogleraar Waterbouwkunde Bas Jonkman ziet gelukkig ruimte voor oplossingen. Bijvoorbeeld het verbreden van de Geul, waterkeringen en een beter waarschuwingssysteem. De waterbouwkundige merkt daarbij aan: “Helemaal voorkomen kan je het nooit, dus richt de ruimte ook zo goed in dat het tegen een beetje water kan.”

Concrete voorstellen, wat zouden ze ervan hebben gebakken in Den Haag? Niet bijster veel. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat noemt schadeherstel op 650 plekken en “er wordt gewerkt aan een waarschuwingssysteem met Duitsland en België”. De plannen die Jonkman noemt lijken nog niet in behandeling te zijn genomen. Het valt te hopen voor de Limburgers dat dit snel gebeurt.

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml