Verrassing! 'CDA wéér partij met meeste integriteitskwesties'

Verrassing! 'CDA wéér partij met meeste integriteitskwesties' 

15 maart 2023 - 10:29

Kijk, nou zijn wij van PowNed - als brave NPO-omroep - niet zo van het geven van stemadvies, maar dit kan natuurlijk niet. Voor het derde jaar op rij (!) is het CDA de partij met de meeste integriteitskwesties: twaalf in totaal.

De politieke integriteitsindex telde over 2022 sowieso een recordaantal affaires: 75 maar liefst. En dat is een stuk meer dan in 2021 (52), en 2020 (45). Waar we het dan over hebben? Nou, ongewenste omgangsvormen kwamen veel voor, net als misbruik van informatie. Het grootste probleem is belangenverstrengeling, zoals dubbelfuncties en privébelangen van politici, meldt Follow the Money.

Sinds de boel in 2013 gemonitord wordt stond die andere boevenpartij de VVD altijd op één, maar sinds 2020 is het dus afgelost door het CDA. De christendemocraten kwamen door een bonte verzameling kwesties in de problemen. Zoals het kwijtraken van het rijbewijs na te hard rijden, het uitschelden van mederaadsleden voor 'lul' en 'gladjanus', het hebben van belangen in de landbouw en dan stemmen over stikstof en - last but not least - Hugo de Jonge die partijgenoot Sywert hielp zichzelf te verrijken met mondkapjes.

Maar goed, ook bij andere partijen is niet alles oké. Zo hebben we spraakmakende politieke affaires gehad over grensoverschrijdend gedrag, zoals die rond Kamervoorzitter Khadija Arib en de Kamerleden Gijs van Dijk en Nilüfer Gündoğan, om maar even wat te noemen.

Leuk hè, politici? U kunt daar wat aan doen. Toevallig vandaag. Door te stemmen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml