Verrassing: 'Digitale meldplicht bij voetbal niet gebruikt'
Binnenland

Verrassing: 'Digitale meldplicht bij voetbal niet gebruikt'.

Het is weer heel even actueel nu het gemoedelijke Brabant eergisteren werd opgeschrikt door een clash tussen fans van NAC, fans van Willem II en de mobiele eenheid. Voetbal-gerelateerd geweld, daar moet toch eens wat aan gedaan worden.

Nu kennen wij in dit land een Voetbalwet. Een wet die stamt uit 2010 en een soort light-versie is van de in Engeland ingevoerde Hooligan Act, waarmee hooliganisme in dat land succesvol werd uitgebannen. Onze Voetbalwet werd met instemming van o.a. de politie en de KNVB in 2015 'aangescherpt' met een digitale meldplicht.

Die digitale meldplicht werkt zo: u krijgt wanneer u veroordeeld bent tot een stadion- en gebiedsverbod een app op uw telefoon en zodra uw favoriete cluppie speelt dient u zich aan te melden op de app, waarna een gps-signaal naar het politiebureau wordt verzonden en de platte pet dus weet dat u zich niet in de buurt van een stadion begeeft. 

So far, so good. Maar wat blijkt nu? Sinds de geslaagde pilot waarbij de supporters van RKC Waalwijk en NEC als proefkonijnen fungeerden, is de digitale meldplicht welgeteld NUL keer ingezet, onthult BNR Nieuwsradio.

Gek hè dat de Voetbalwet niet werkt? Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP reageert dan ook verbaasd: "Dit verbaast ons zeer. Men wilde dit graag. We willen dat snel uitgezocht wordt hoe dat kan."

Alle artikelen geladen. Overzicht →