Verrassing! 'Herstel gedupeerden toeslagenschandaal grote chaos'

Verrassing! 'Herstel gedupeerden toeslagenschandaal grote chaos' 

01 februari 2023 - 14:00

Het is toch niet te geloven dit. De organisatie die de problemen van gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal op dient te lossen, dreigt vol-le-dig vast te lopen. Maar waarom? Werknemers van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) verzanden in interne regels en procedures, het verloop van personeel is enorm en er is sprake van een angstcultuur.

Nieuwsuur bracht de afgelopen weken de problemen in kaart door te spreken met tientallen medewerkers en oud-medewerkers van de UHT, van onderin de organisatie tot aan de ambtelijke top: "Zij willen anoniem blijven, uit angst voor de gevolgen als ze openbaar over de problemen van de UHT spreken. Gezamenlijk schetsen zij een beeld van een organisatie die, onbedoeld, niet de gedupeerde ouder centraal stelt maar de eigen regels en procedures."

Hoe kan het ook anders? Vrijdag wil staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen, VVD) aankondigen dat gedupeerde ouders sneller worden geholpen, maar dat kunnen ze waarschijnlijk mooi vergeten. De medewerkers die Nieuwsuur srak reageren cynisch: "De druk om meer zaken sneller af te handelen is heel hoog. Maar hoe dat moet, dat wordt niet gezegd", zegt een van hen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml