Verrassing: 'Hugo bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Sywertje'

Verrassing: 'Hugo bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Sywertje' 

23 maart 2022 - 10:23

Dus toch! Hugo de Jonge (CDA) heeft zich als minister van Volksgezondheid (VWS) actief bemoeid met de mondkapjeshandel met Hulptroepen Alliantie van toenmalige partijgenoot Sywert van Lienden, iets wat hij altijd ontkend heeft want ja, het was toch niet zijn portefeuille?! 

Nee inderdaad. En dus overschreed onze Hugo die portefeuille-grenzen ruimschoots. Hoewel de inkoop van beschermingsmiddelen niet zijn verantwoordelijkheid was, zorgde De Jonge er persoonlijk voor dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden, meldt De Volkskrant na een Wob-verzoek.

De deal was eerder nog afgeketst, omdat het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), de inkooporganisatie van VWS, de motieven van Sywertje wantrouwde. De Jonge nam op 10 april 2020, een dikke week voordat de overheid een order gunde aan Van Lienden en toevallig ook de dag dat Van Lienden allerlei tweets de wereld in slingerde met kritiek op handelswijze van de overheid, via WhatsApp contact op met Bas van den Dungen (secretaris-generaal van het ministerie van Financiën). "Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in. Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt", aldus De Jonge.

Lang verhaal kort: de bemoeienis van minister De Jonge leidde ondanks gefronste wenkbrauwen en kritiek binnen het ministerie binnen enkele dagen tot een doorbraak voor Van Lienden. Volgens hem speelde Van den Dungen daarbij een cruciale rol: "Oprecht dank voor je inzet. Je hebt iets wat onnodig vast kwam te zitten losgetrokken. Super", appte hij hem.

Juist ja. Laat dit even op u inwerken en kijk dan nog eens dit fragment met Hugo terug, uit juni 2021:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml