Verrassing: 'Warmtepomp blijkt vervuilender dan gedacht'

Verrassing: 'Warmtepomp blijkt vervuilender dan gedacht' 

21 februari 2023 - 10:27

Het is weer tijd voor een nieuwe crisis, de warmtepompcrisis. Uit nieuwe berekeningen van de stichting Nationale Milieudatabase (NMD) blijkt dat een warmtepomp (binnenkort verplicht door u te betalen) slechter voor het milieu te zijn dan eerder werd gedacht.

Hoe dat kan? Nou, de eerdere berekeningen waren verouderd. Iets met het koudemiddel en bepaalde elektronica en een bepaald type warmtepomp dat niet meer representatief is voor de markt. In de nieuwe berekeningen worden deze factoren wél meegenomen: "De warmtepomp is zelfs zo belastend, dat volgens milieuregels die onder het bouwbesluit vallen, bijna of helemaal geen huizen met warmtepompen gebouwd mogen worden", meldt het AD.

Toch is het zonde als we de warmtepomp niet massaal installeren, want "uiteindelijk leveren de warmtepompen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en aan de vermindering van de CO2-uitstoot". En dus worden de regeltjes eventjes aangepast:

"Stichting NMD heeft in samenspraak met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) en Techniek Nederland een ‘tijdelijke verrekenfactor’ ingevoerd. Zo kan de warmtepomp toch nog geplaatst worden."

Moeten de boeren eens proberen... 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml