Terug
Verschuiving jeugdzorg naar gemeenten misrekening van het Rijk

Verschuiving jeugdzorg naar gemeenten misrekening van het Rijk 

16 november 2020 - 12:00

Het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeert dat de verschuiving van zorg naar gemeenten een “misrekening van het Rijk blijkt.” Vijf jaar geleden is de jeugdzorg de verantwoordelijkheid van gemeenten geworden met het idee om de zorg sneller en dichter bij huis te kunnen te kunnen verlenen. Morgen neemt De Hofbar het dossier onder de loep.

Door jeugdzorg dichtbij te verlenen, zouden gemeenten het beter en ook goedkoper kunnen uitvoeren dan het Rijk. Maar nu kampen tal van gemeenten met grote schulden. In Zaanstad is zelfs in de eerste helft van 2020 het hele jeugdzorgbudget erdoorheen gegaan, bericht Follow The Money.

Zelfredzaamheid: dat begrip staat centraal in de ideeën van de decentralisatie. Ook werd gedacht dat meer lichtere hulp door gemeenten een afname in vraag naar zwaardere jeugdzorg zou veroorzaken, maar het SCP zegt dat deze aannames vooraf “te optimistisch” bleken.

De Hofbar stelt morgen de vraag hoe het kan dat er kinderen met zware psychische problemen zijn die in de steek worden gelaten. Moet jeugd-GGZ wel de verantwoordelijkheid zijn van gemeenten, of moet het Rijk dit weer onder de vleugels nemen?

Kijk morgen om 22:10 op NPO 2 naar De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers