Versoepelingen zijn oké

Versoepelingen zijn oké 

22 juni 2021 - 10:52

We zijn aan het versoepelen tot we een ons wegen. En hoe lang gaan we daarmee door? Tot er van corona geen sprake meer is, tot corona niet meer bestaat, tot corona van de kaart is geveegd. Met andere woorden, hoe meer er wordt versoepeld, hoe sneller corona de biezen pakt. Dat lijkt me een redelijk kromme redenering. Het is zoals: hoe meer gevangenen we vrijlaten, hoe minder misdaad er in de toekomst zal zijn. Of: hoe meer we eerst de weide kaalplukken, hoe minder honger de koeien zullen hebben. Of: hoe meer wc’s we afsluiten, hoe minder we zullen moeten kakken.

Sommige versoepelingen lijken me verantwoord, zoals met vier aan een tafel in een restaurant, geen avondklok meer, in volle natuur het mondmasker op zak laten, en seksuele omgang zonder eerst je handen te wassen. Andere versoepelingen lijken me dan weer niet al te snugger: met acht aan een tafel in een restaurant, de horeca pas dicht om één uur ’s nachts, geen mondmasker meer in het centrum van de stad, en seksuele omgang met meer dan drie personen tegelijk. Als ik zie dat in de EK-stadions duizenden en duizenden mensen opeengepakt zitten, dan denk ik: je daagt het lot uit. Als ik hoor dat op de komende zomerfestivals hele massa’s op de terreinen mogen, dan denk ik: je zal het zelf gezocht hebben. Als ik zie hoe in de winkelstraten iedereen bijna in de nek van iedereen hangt, dan denk ik: de gebakken peren zijn op komst. Doch men redeneert: dank zij het steeds stijgende aantal inentingen, wordt het virus naar de rand van z’n afgrond geduwd.

Inderdaad, er zijn al een hele hoop mensen ingeënt: de bejaarden, de zorgverleners, de mensen met een onderliggende aandoening, de plus zestigjarigen, ook al vele veertigjarigen, en de prikken verlopen snel, vlot, en zonder problemen. De beschikbare vaccins hebben hun nut bewezen, al is het uitkijken met Astra Zeneca en moet je Johnson & Johnson ook niet honderd procent vertrouwen, hoewel de bijwerkingen schaars zijn en behoorlijk meevallen: hier en daar een trombose, af en toe een sterfgeval, en bij enkelingen jeuk aan de ellebogen, een lichte pijn in een van de voetzolen, of geen zin meer in seks. Dat laatste noem ik niet eens een te vrezen bijwerking: we hebben met z’n allen al genoeg seks gehad, soms met drie of vier personen tegelijk, en het wordt wel eens tijd dat seks in de vergeethoek verdwijnt. Het is toch waar? Altijd maar dat gesop en gewriemel, altijd maar dat gehijg en gekreun, altijd maar die onnozele orgasmes, die slechts tien seconden duren (bij mannen) en elf seconden (bij vrouwen). Ik ben trouwens bezig met er een boek over te schrijven, getiteld ‘Gooi Mjn Lul Maar In Het Ravijn’.

Hoe dan ook, nog niet iedereen is ingeënt. De jongelingen, de pubers, de baby’s, met z’n allen wachten ze nog op de spuit. Volgens mij kunnen ze gerust zonder spuit, ze zijn van nature sterk genoeg om op eigen kracht ieder virus het hoofd te bieden of van zich af te schudden. Plus, als ze wel een beetje ziek worden, zijn ze twee dagen later alweder genezen. Op de koop toe mogen met name pubers gerust gedurende die twee dagen gerust het bed houden, dan zijn we tenminste een uur of achtenveertig van die etters verlost. En wat de baby’s betreft: als het aan mij lag zou ik alleen de brave baby’s een injectie geven. De stoute baby’s, de huilebalken, de broekschijters, de rotzakjes die met hun wijsvingertje in de hond z’n oog steken, die krijgen voor straf geen vaccin, en als ze hoge koorts krijgen moeten ze simpelweg een kwartiertje in een emmer vol ijskoud water geduwd worden. We kunnen derhalve besluiten dat versoepelingen oké zijn, zolang ze zichzelf niet in de voet schieten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.