Villar rivaal Van Praag bij UEFA
Sport

Villar rivaal Van Praag bij UEFA.

Michael van Praag heeft er nog een concurrent bij in de strijd om het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA. Ángel Maria Villar, de huidige preses van de Spaanse bond RFEF, stelde zich deze dag officieel kandidaat. Villar (66) is na Van Praag en Aleksander Ceferin uit Slovenië de derde kanshebber om de opengevallen plaats als Europese voetbalbaas op te vullen.

 

Van Praag stelde zich in mei als eerste kandidaat, tijdens de buitengewone bestuursvergadering van de UEFA die werd belegd na het vertrek van de geschorste Michel Platini. Vorige maand kwam daar Ceferin bij. De voorzitter van de Sloveense bond beweerde toen al de steun te hebben van dertien landen.

Kandidaten om Platini op te volgen moeten zich voor woensdag melden. De 55 leden van de Europese bond kiezen op 14 september in Athene een nieuwe voorzitter.

Villar favoriet van bookmakers

Als langstzittende vicevoorzitter is Villar sinds het vertrek van Platini de hoogste in rang bij de UEFA. De Spanjaard mocht daarom onlangs na de EK-finale ook de beker uitreiken aan de Portugese aanvoerder Cristiano Ronaldo. Villar, die als voetballer bijna zijn hele carrière voor Athletic Bilbao speelde en 22 keer uitkwam voor de nationale ploeg, werd direct na het opstappen van Platini door de bookmakers gezien als favoriet om de Fransman op te volgen. Toch stelde hij zich pas in de laatste uren voor de deadline officieel kandidaat.

Hij is corrupt genoeg voor de UEFA

Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse bond. Een brandschoon verleden heeft hij niet. De ethische commissie van de FIFA legde Villar vorig jaar een boete van 25.000 Zwitserse frank op, omdat hij niet wilde meewerken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

Alle artikelen geladen. Overzicht →