'Vingerafdruk afstaan is totaal zinloos' 

20 november 2017 - 15:10

Een gevoelig privacy-dingetje waar we eigenlijk nooit stil bij staan: het verplicht afstaan van een vingerafdruk voor in het paspoort. Leuk voor de DNA-databank, maar verder vooral een zinloze miljoeneninvestering die de burger (hoe kan het ook anders) uit eigen zak ophoest.

Het idee is dat het met een vingerafdruk in het paspoort onmogelijk wordt om op een identificatiebewijs van een 'look-alike' te reizen. De EU achtte die maatregel noodzakelijk na de aanslagen op 9/11. Vanaf 2009 werd het verplicht om vingerafdrukken af te laten nemen bij de aanvraag van een paspoort.

Welnu, reizende Nederlanders worden in ieder geval nooit gecontroleerd op een vingerafdruk. Men zou wel willen en heeft de 'infrastructuur' om personenverkeer te monitoren al een tijdje klaar. Die was trouwens in de aanbieding, kostte maar 32 miljoen euro.

In ruil daarvoor kwamen er 4.800 vingerafdrukscanners (waarvan een deel inmiddels alweer is vervangen). Die scanners werken wel, maar de beveiliging ervan is nog niet goedgekeurd. Dus de chip op het paspoort kan niet worden uitgelezen. Mooi voorbeeld van hoe ondoordacht er een idee op de tekentafel wordt gelegd dat vervolgens maar half wordt uitgevoerd.

Ondertussen staan we dus allemaal braaf onze vingerafdrukken af aan de overheid. Twintig miljoen keer inmiddels. Wordt keurig bijgehouden. Toch kunnen we zeggen dat het idee aan werkelijk alle kanten faalt.

Zo af en toe wordt er toch gebruikgemaakt van de afdrukken, als forensisch onderzoek daarom vraagt en er bijvoorbeeld een stoffelijk overschot geïdentificeerd moet worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie