Vliegen straks ook verboden: Milieuclubs eisen duurzamere luchtvaart

Vliegen straks ook verboden: Milieuclubs eisen duurzamere luchtvaart 

09 november 2022 - 14:52

Voor verschillende milieuorganisaties is de maat vol. Ze willen dat de luchtvaart meer en sneller verduurzaamt. Een belangrijke maatregel om dat doel te bereiken is een wettelijk vastgelegd maximum aan de uitstoot van CO2.

Dit staat in een actieagenda met voorstellen voor het verduurzamen van de luchtvaart. Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie en Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland overhandigen de agenda woensdag aan Ruth Clabbers, directeur-generaal Luchtvaart. De organisaties willen dat het CO2-plafond voor de zomer van 2023 in de wet wordt vastgelegd.

"De luchtvaart in haar huidige vorm, met zelfs groeiplannen, past totaal niet in de huidige werkelijkheid", zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. "Het is schadelijk en oneerlijk dat de sector uitgezonderd is van maatregelen om binnen de anderhalve graden opwarming te blijven, en bovendien ook nog vele belastingvoordelen geniet die voor andere sectoren niet gelden."

Volgens de milieuorganisaties heeft het kabinet in het verleden een grote fout gemaakt door vast te houden aan de overstapfunctie van Schiphol. "Juist door die ‘hub-functie’ heeft Nederland verreweg de grootste luchthaven van Europa in verhouding tot het aantal inwoners. Met alle gevolgen van dien voor omwonenden, klimaat en natuur", aldus de milieuorganisaties. "Tegen dumpprijzen worden reizigers naar Schiphol gelokt om over te stappen op lange afstandsvluchten. Zo’n verre vlucht bevat gemiddeld 70 procent overstappers. Daarmee is de balans volledig zoek geraakt."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml