Vluchtelingen-app offline, want oplichting
Tech

Vluchtelingen-app offline, want oplichting.

Een app die zou moeten helpen bootvluchtelingen op te sporen in de Middellandse Zee blijkt één grote oplichting te zijn. De app werd dit weekend gelanceerd en zou moeten voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken, en in plaats daarvan levend de overkant bereiken.

Buzzfeed kwam er achter dat de app helemaal geen live satellietbeelden en actuele weerkaarten liet zien. De app is daarom verwijderd uit de app-store. 

Ja maar, hoe dan?

De app, die heel bijdehand I Sea heet, zou iedere gebruiker een stukje satellietbeeld toesturen waarop ze live in de gaten konden houden of er een bootje voorbij dreef. Als er dan een bootje te zien was, moest de gebruiker klikken en werden de coördinaten doorgestuurd om de vluchtelingen te redden. Het beeld bleek echter een statisch plaatje te zijn. Ook de weerkaart bleek helemaal niet van de Middellandse Zee te zijn.

De app is ontwikkeld door de liefdadigheidstak van een Singaporese app-ontwikkelaar. Het bedrijf vermeldt samen te werken met MOAS, een organisatie die met twee schepen bootvluchtelingen redt op de Middellandse Zee. Echter is MOAS vorig jaar slechts eenmalig benaderd en heeft het daarna geen medewerking verleend aan de app.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →