Vluchtelingen blijven massaal thuis
Buitenland

Vluchtelingen blijven massaal thuis.

Het aantal vluchtelingen dat de oversteek naar Europa via de Middellandse Zee heeft gewaagd, is bijna met de helft verminderd. Dit jaar zijn 42 procent minder vluchtelingen op een boot gestapt in vergelijking met vorig jaar, blijkt uit cijfers van de UNHCR. 

Vandaag kwam de 300.000ste vluchteling aan over zee, meldt NRC. Vorig jaar waren in september al 520.000 mensen via de Middellandse Zee aangekomen. De daling wordt mede veroorzaakt door verschillende Balkanlanden die besloten de grenzen dicht te gooien. Ook de Turkijedeal speelt een rol. 

Het plan om vluchtelingen die in Italië en Griekenland aan land komen te herverdelen over andere EU-landen is echter een totale mislukking. De andere landen zeiden vorig jaar toe 160.000 vluchtelingen op te nemen, maar tot dusver is dat maar bij 5.000 mensen gelukt. Vooral Polen, Hongarije en Slowakije liggen dwars. 

De daling treft vooral Griekenland, in Italië komen nog steeds veel vluchtelingen aan. Het gaat voornamelijk om mensen uit Afrika met Nigeria en Eritrea als koploper. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →